TESTIRANJE GUMA

VIDEO: EVO ZAŠTO NIKAKO NE TREBA voziti na zimskim gumama ljeti!

Voznja zimi savjeti 2016.
Auto klub

Poznati američki Youtuber Engineering Explained odlučio je usporediti zimsku gumu Bridgestone Blizzak WS80 i cjelogodišnju Yokohama Geolandar G95. Evo kako se proveo...

Jeste li već na ljetnom setu? Mnogi ljudi odlučuju se, prvenstveno zbog ušteda, voziti na zimskim gumama cijelu godinu. Nažalost... Preko zime, naime, zimske gume imaju odlična svojstva, međutim pitanje je kako se ponašaju za vrijeme ljetnih mjeseci. Opće je poznato da na ljetnim temperaturama zimska guma gubi svoja svojstva, a Youtuber Engineering Explained odlučio je to i dokazati. Za Subaru Crosstrek pripremio je dva seta kotača. Na prvi su montirane zimske gume Bridgestone Blizzak WS80, dok se na drugom nalaze cjelogodišnje Yokohama Geolandar G95. Dakle, obje marke su poznate, a testiranje se odnosilo na kočenje. Rezultati? Zimske gume su se očekivano pokazale lošijima.

 

Iako razlike nisu pretjerano velike, treba uzeti u obzir da upravo ovakve male razlike u prometu mogu značiti puno, odnosno mogu vam spasiti prednji kraj automobila, ili čak i život! Uz to, testiranje je provedeno pri temperaturi od 17 stupnjeva, dok bi za ljetnih mjeseci razlika bila i znatno veća. Pogledajte usporedbu:

 

Izdvajamo

Iz drugih medija