CES LAS VEGAS

VIDEO: NAPOKON NEŠTO KORISNO ZA VOZAČE! Stručnjaci uspješno riješili problem zasljepljivanja sunčevim zrakama u vožnji. Evo i kako...

 
 Bosch

Vožnja prilikom izlaska ili zalaska sunca zna biti prilično naporna za vozača budući da je vidljivost često značajno smanjena zbog odbljeska sunca.

Pritom vozači najčešće koriste ugrađena sjenila u automobilima, no oni često ne rješavaju problem u potpunosti, a uz to smanjuju i vidno polje.

Ovaj problem uskoro bi mogao biti rješen. Naime, Bosch je na CES-u, najvećem sajmu elektroničke opreme u Vegasu odlučio predstaviti inovativni „vizir” koji koristi umjetnu inteligenciju kako bi blokirao odbljesak sunca vozaču u oči.

Bosch

Riječ je o LCD panelu koji u sebi ima kameru usmjerenu na vozača, odnosno oči vozača. Pritom softver analizira i detektira gdje točno sunčeva svjetlost „udara” vozačevo lice.

Algoritam zatim tonira pojedinačne šesterokutne ćelije od kojih se vizir sastoji te na taj način blokira sunčevu svjetlost. Dakle, puno bolje i sigurnije rješenje od klasičnog suncobrana koji se nalazi u automobilima danas.

Da je rješenje inovativno potvrđuje i činjenica kako je na CES-u dobilo nagradu za najbolju inovaciju. Iz Boscha su već potvrdili kako kreću u pregovore sa proizvođačima automobila, što znači da bi ovo rješenje mogli vidjeti u novim modelima. Pogledajte video:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:02