U REALNIM UVJETIMA

VIDEO: VELIKI ZIMSKI TEST 10 NAJPOPULARNIJIH ELEKTRIČNIH AUTA POKAZAO KOJI MOŽE NAJDALJE! Evo koliko manji doseg imaju zimi i koliko se duže pune...

 
 NAF

Od samoga početka nove ere električnih automobila, najčešće pitanje je bilo upravo koliko će im se smanjiti doseg tijekom zime.

Naime, skoro sve vrste baterija imaju kraće trajanje pri nižim temperaturama pa je jasno da bi se i električnim vozilima smanjio doseg.

Stoga je Norveška automobilska federacija (NAF) napravila veliki test 20 najprodavanijih električnih automobila kako bi provjerili kolika je zapravo razlika te koji su modeli najbolji.

Test je proveden na ruti dugoj 482 kilometra, a vozilo se od Osla do Hafjella. Sva vozila bila su u koloni, a prošla su od gradskih i otvorenih cesti pa sve do autoceste.

Cilj je bio napraviti uvjete kakvi bi bili i u svakodnevici vozača, pa se brzina optimizirala prema ograničenjima na određenim prometnicama.

Nakon odvožene velike ture, federacija je uočila da je doseg električnih automobila u prosjeku manji za 18,5 posto od onoga kojeg proizvođač navodi prema WLTP standardu.

Kao najgori se pokazao Opel Ampera-e koji je imao gubitak dosega za čak 29,81 posto. Iako Opel navodi da Ampera ima doseg 423 kilometra, na testu se utvrdio doseg od samo 293,9 km.

Kao najbolji automobil pokazao se Hyundai Kona, koji je imao gubitak dosega od samo 9,91 posto. Prema WLTP standardu električna Kona ima 449 kilometara dosega, a prema hladnom testu napravila je 404,5 km.

No osim samog testa dosega, NAF je napravio i usporedbu u brzini punjenja baterija od deset do 80 posto. Punjenje se odvijalo na niskih -2°C, a prije toga je svaki automobil vožen dva sata kako bi baterije još uvijek bile tople.

Definitivni pobjednik punjenja bio je Audi e-tron 55 quattro, kojemu je bilo potrebno samo 27 minuta da se napuni do 80 posto. S druge strane, Ampera se ponovno pokazala najgorom, ali nije bila jedina.

Opelu su se u najlošijim rezultatima punjenja pridružili Nissan Leaf i Renault ZOE. Naime, Amperi je bilo potrebno čak 95 minuta da dosegne 80 posto, Nissanu 75 minuta, a Renaultu 65 minuta.

"Zanimljiva činjenica koju vrijedi znati je da, ako vam ponestane baterije, još uvijek možete prijeći još nekoliko kilometara. Samo isključite automobil i ostavite ga nakratko, možda pola sata do sat vremena.

Ponovno kad ga upalite, imat ćete dovoljno snage da pređete još nekoliko kilometara“, navodi Nils Sødal iz NAF-a.

NAF

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 09:15