ELEKTRIČNI BOLID OD 680 KS

VIDEO: Volkswagen pomeo konkurenciju i oborio rekord Pikes Pikea s vremenom 7:57.148!

 

U Volkswagenu su bili ozbiljni u svom naumu da osvoje Pikes Peak, a očito je kako se trud isplatio, budući da su ovaj vikend ne samo "rasturili" konkurenciju, već i oborili novi rekord! Romain Dumas je za upravljačem električnog bolida I.D. R kultnu stazu prošao za samo 7 minuta i 57,14 sekundi. To je osjetno brže od dosadašnjeg rekorda kojeg je držao Sebastien Loeb u Peugeotu 208 T16 koji je s vremenom od 8 minuta i 13,87 sekundi bio na tronu posljednjih 5 godina.

"Danas smo svjedočili za što je sve sposobna ova tehnologija", nakon utrke je izjavio Volkswagenov tehnički direktor Frank Welsch, aludirajući pritom naravno na električnu energiju kao pogonsko sredstvo. Naime, I.D. R ima električni pogon ukupne snage 680 KS! Ako uzmemo u obzir da cijeli bolid teži tek 1100 kg, jasno je kako su performanse impresivne. ID R tako stotku hvata za 2,25 sekundi, što je na ovakvom terenu bilo ključno. Frank Welsch se nakon utrke zahvalio svom timu i inženjerima koji su radili na automobilu: "Svaki Volkswagenov zaposlenik može biti iznimno ponosan ovim rezultatom. Čestitam čitavom timu koji je kombinacijom znanja, truda i rada u samo 8 mjeseci uspio razviti ovakav fantastičan bolid spreman za rušenje rekorda."

Naravno, uz bolid ključnu je ulogu odigrao i vozač Romain Dumas. Riječ je o dvostrukom pobjedniku 24 Sata Le Mansa (jednom u Audiju jednom u Porscheu) koji kaže kako su nadmašili ionako visoka očekivanja. Kako je njegova vožnja izgledala pogledajte u videu:

U svakom slučaju, svaka čast Volkswagenu, vjerujemo kako će se netko morati jako namučiti ako želi "skinuti" ovaj rekord...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:41