POZITIVNA STRANA

VIDI SE IZ SVEMIRA Značajno smanjene emisije dušikovih dioksida, ugljikovih monoksida i dioksida zbog izolacije stanovništva od korone iznad Italije!

 
 ESA youtube screenshot

Iako je virus COVID-19 poharao velik dio Italije, čini se da nije sve tako crno. Ili, barem u tom kaosu treba sagledati ono što je pozitivno.

Naime, posljednjih se tjedana iznad Italije značajno pročistio zrak od različitih emisija koje su inače ispuštali automobili i tvornice.

Europska svemirska agencija napravila je animaciju koja prikazuje promjenu atmosfere iznad Europe između 1. siječnja i 11. ožujka ove godine.

Na animaciji je vidljiva značajna razlika u emisijama dušikovih dioksida te ugljikovih monoksida i dioksida, ali najviše se ističu dijelovi sjeverne Italije.

S obzirom na to da je Italija najviše pogođena od svih zemalja u Europi, s više od 15 tisuća zaraženih, njihova vlada zabranila je nepotrebne izlaske iz vlastitih domova.

Tako su se ispraznile ulice i trgovi najvećih gradova, koji su nekada ujedno bili i najveći „zagađivači“ atmosfere.

Osim samog zraka, boljitak prirode uočljiv je i na drugim primjerima. Tako su se npr. u Veneciji pročistili svi kanali koji prolaze kroz grad, a po prvi puta nakon nekoliko desetaka godina uočene su i male ribice u kanalu.

Satelitski prikazi uočili su i značajne razlike u atmosferi iznad Kine. S obzirom na to da su tamo smanjene mogućnosti javnoga prijevoza te da se većina ljudi nalazi u samoizolaciji, Finski stručnjaci procijenili su da su se CO2 emisije smanjile čak za četvrtinu, što je oko 200 milijuna tona CO2 koji nije ispušten u zrak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:37