OTVORENA CESTA

VOZAČKA AKADEMIJA AUTO KLUBA: Evo kako pravilno pretjecati na otvorenoj cesti

Pravovremeni izlazak osnovni je preduvjet za sigurno pretjecanje. Ili, dakle, krenite čim vidite da je put slobodan ili odmah odustanite
 Marko Miščević

Pretjecanje je svakako najopasniji manevar u prometu. Često u crnoj kronici piše “iz neutvrđenih razloga prešao na lijevu stranu ceste...” Čitaj: pretjecao! Posljedice sudara pri pretjecanju su često kobne, jer se automobili uglavnom sudaraju frontalno, a kinetičke energije pritom - zbrajaju.
Za pravilno pretjecanje postoji niz pravila, no potrebno je biti maksimalno koncentriran. Telefoniranje, razgovaranje sa suvozačem, pa čak i slušanje muzike ne dolaze u obzir.

Ivan Lacković

Evo što možete učiniti za sigurnije pretjecanje:

• poboljšajte preglednost tako što ćete glavu pomaknuti ulijevo, do lijevog bočnog stakla
• ne oklijevajte s pretjecanjem (ili krenite čim stignete do isprekidane crte i vidite da je put čist ili odustanite i pustite druge da pretječu)
• stvorite malu razliku u brzini između vas i vozila koje pretječete i prije nego što prijeđete na drugu stranu ceste (uzmite razuman zalet)
• koristite svu snagu motora (ne okretni moment)
• ne zaboravite žmigavce
• usmjerite pogled točno prema mjestu gdje očekujete dolazak automobila iz suprotnog smjera
• ne zaboravite da je lakše (i sigurnije) pretjecati pri nižim, nego pri višim brzinama
I na kraju, vjerujem da ne postoji vozač koji bar jednom u životu nije morao početi snažno kočiti radi automobila koji pretječe iz suprotnog smjera. Budite i na to spremni.

Pri pretjecanju se ne uzdajte u druge

Ako se ispred vas nalazi vozilo koje pretječe i pritom vam zaklanja vidno polje, ne oslanjajte se na njegove sposobnosti. Lako se može dogoditi da krivo procijeni udaljenost i brzinu, preplaši se i počne snažno kočiti u pokušaju da se vrati iza kamiona. Radije pričekajte da završi, pa tek potom krenite u pretjecanje.

Najavite skretanje ulijevo pomicanjem prema sredini

Skretanje ulijevo na otvorenoj cesti uvijek je opasno. Čak i kad sve napravite po pravilima, riskirate da na vas straga naleti automobil koji je u pretjecanju. Da biste to izbjegli, ako iz suprotnog smjera nitko ne nailazi, primaknite se sredini ceste, naravno s uključenim lijevim žmigavcem. Na taj ćete način svima dati do znanja što smjerate. Često se događa da ostali sudionici ne primijete vaš žmigavac, pa krenu u pretjecanje.

Vodite računa i o sporednim cestama

Brojni vozači nemaju naviku pogledati i lijevo i desno, odnosno provjeriti obje trake kada se uključuju sa sporedne na glavnu cestu. Premda bi sva križanja trebala biti osigurana zabranom pretjecanja (punom crtom), u to se nije dobro pouzdati, jer postoje i manji prilazni putovi, primjerice, iz polja. Kad pretječete, pazite na neobilježene ceste sa strane. Iz njih se često znaju stvoriti traktori, kamioneti i bicikli, baš na krivoj strani ceste u krivom trenutku.

Izbjegavajte pretjecanje u desnom zavoju

Pretjecanje u desnom zavoju bez obzira na isprekidanu crtu često je jednosmjerna karta. Izvedivo je samo imate li dobru preglednost, odnosno pretječete li manje vozilo (skuter ili automobil), pri čemu ćete zadovoljavajuću preglednost imati samo ako se prethodno pomaknete na unutrašnju stranu zavoja (bolje ga vidi suvozač). Želite li, međutim, preteći dostavnjak ili kamion s prikolicom, radije odustanite i pričekajte sljedeću priliku, jer taj manevar lako može imati katastrofalne posljedice.

Ne vjerujte tuđim (lošim) procjenama

Primjetite li da je vozač iz suprotnog smjera krivo procijenio situaciju i krenuo u pretjecanje gdje i kad nije bilo dovoljno mjesta za taj manevar, odnosno uletio u tzv. škare, igrajte na sigurno i usporite te se pomaknite sasvim udesno da biste mu ostavili više mjesta za ubacivanje, ali i vozača iza vas upozorili na potencijalno opasnu situaciju kako bi i on mogao reagirati. Do ovakvih situacija obično dolazi kad se prekasno krene u pretjecanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:27