NOVI PROPISI

ZBOG RIGOROZNE ODREDBE EUROPSKE KOMISIJE Novi automobili postaju još skuplji, kupujte dok možete, evo i zašto!

Europska komisija od 1. siječnja 2020. počinje kažnjavati proizvođače za svaki prekobrojni gram CO2 iznad zacrtanog prosjeka od 95 g/km. I to sa 95 eura po gramu… Sve skupa neminovno vodi do poskupljenja, jer trgovci neće sami moći kompenzirati rigoroznu, čini se neizbježnu penalizaciju

Dizelaši su prljavi i zagađuju zrak, a budućnost je u malim, relativno štedljivim i za održavanje ipak jeftinijim turbobenzincima…

To nije istina, od kuda vam ta informacija? Auto mi ljepše izgleda s velikim kotačima, želio bih alu naplatke od barem 19, 20 cola…

- Ma kakvi, u modi su sad mali, tanki kotači s niskim otporom kotrljanja. Znate, fora su mi auti na struju, no živim u stanu i nisam siguran gdje bi ga uopće punio.

- Ma ništa se ne brinite, mreža javnih punionica samo što se nije razgranala…

Koliko god se na prvu sve ovo činilo kao vic, upravo ovako bi mogli zvučati razgovori kupaca i trgovaca po domaćim autosalonima nakon 1. siječnja 2020.

I to bez ikakve sumnje. Barem ako u zadnji čas ne dođe do revolucionarnog preokreta i Europska komisija ne odgodi primjenu rigorozne Uredbe o utvrđivanju standardnih vrijednosti emisija CO2 za nove automobile i nova laka gospodarska vozila.

O čemu je točno riječ? Sve detalje ove odredbe i posljedica koje će ona imati pročitajte u novom broju Auto kluba koji je na svim kioscima!

Ivan Lacković

Osim ove zanimljive teme, u novom broju čeka vas mnoštvo novosti iz automobilskog svijeta. Tako smo bili na svjetskoj premijeri nove Toyote Yaris u Amsterdamu i donosimo sve detalje četverte generacije japanskog gradskog aduta.

U Njemačkoj smo provozali Ford GT, a donosimo i prve dojmove iz vožnje hibridne Hyundai Kone.

Hyundai

Dar svim čitateljima uz ovaj broj - Sonax tekućina za stakla!

U rubrici "Auto i ljudi" ugostili smo frontmena grupe Vatra - Ivana Dečaka.

Darko Tomaš / Cropix

Ne manjka ni testova, pa se tako na prvom testu našao Mercedes CLA sa štedljivim dizelskim motorom od 150 KS uparen s novom 8-stupanjskom automatikom.

Ivan Lacković

Od ostalih testova izdvajamo test Dacije Duster 2,3 TCe 4x4 Techroad, najskuplje verzije s jakim Renault-Mercedesovim turbomotorom od 150 KS te Mazde 3 Sedan sa 2.0 Skyactive-X motorom koji ima benzinsko srce, a troši kao dizelaš.

Marin Tomaš

Na testu rabljenog ovaj put se našla Opel Mokka.

Opel Mokka 2015.
Marin Tomas

U rubrici servis ovaj put smo isprobali nano premaz za vjetrobran čiji se učinci vide u boljoj preglednosti, posebno noću i za lošeg vremena.

Krapina, 141019
Nanosenje B-nano zastitnog sloja za auto stakla.
Foto: Marko Miscevic / Cropix
CROPIX

U rubrici putopis naša suradnica Riana Petanjek donosi novi nastavak priče o Tajlandu.

Riana Petanjek

Rubrika vremeplov rezervirana je za priču o 60 godina MINI-a, a tu su i izvještaji sa utrka F1, WRC-a i Moto GP-a.

Getty Images

Uglavnom, i u ovom će se broju pronaći ponešto za svakoga. Ugodno čitanje!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:36