CIJENA GORIVA

Cijene bezolovnog benzina ipak će prijeći granicu od 10 kuna

Intervencija Vlade mogla bi donijeti više štete nego koristi; proračun će izgubiti oko 300 milijuna kuna

Vlada je na izvanrednoj sjednici, u ponedjeljak, zatvorenoj za javnost, odlučila za 15 lipa smanjiti trošarine na naftne derivate, koje su dosad iznosile 3,10 kuna po litri. U Banskim dvorima ističu kako su time dali doprinos zaustavljanju divljanja cijena naftnih derivata, no cijene bezolovnog benzina ipak će prijeći granicu od 10 kuna.

Stabilizacija tržišta

Naime, kako su objavili u Ministarstvu gospodarstva, litra Eurosupera 98 od danas može koštati do 10,03 lipe, a cijena Eurosupera 100 može doseći 10,13 kuna. Iako je to nešto više od 10 kuna po litri, manje je od sporne prve računice koju je jučer tijekom dana objavilo ministarstvo Đure Popijača, a prema kojem bi cijena Eurosupera 98 od danas mogla skočiti na 10,15, a Eurosupera 100 na čak 10,24 kune.

Cijene ostalih derivata i u sljedeća će dva tjedna ostati ispod 10 kuna, pa litra popularnog Eurosupera 95 od danas smije koštati najviše 9,64 kune , Eurodiesela 9,20 kuna, a Diesela 8,82 kune. Osim sniženja trošarina, koje bi, prema riječima ministrice financija Martine Dalić, na novoj razini trebale ostati dok se ne stabilizira tržište naftom u svijetu, Vlada je jučer do kraja godine ukinula i naknadu koja se za plavi dizel plaća Hrvatskoj agenciji za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (Handa). Budući da se na plavi dizel ne zaračunava trošarina, time je država izravno utjecala i na cijenu tog energenta, pa njegova cijena od danas ne smije biti veća od 5,28 kuna. Prema prvim najavama iz Ministarstva gospodarstva, plavi je dizel trebao poskupjeti na 5,43 kune.

Odluka je donesena u okolnostima kada cijene nafte na tržištu divljaju. Iako u Banskim dvorima ističu kako ne postoji psihološka granica cijena benzina koju treba braniti, jasno je da je Banskim dvorima, u trenutku kada su sa svih strana zapljusnuti lošim vijestima, najmanje potreban još i cjenovni udar, koji bi izazvale cijene nafte.

Divljanje cijena

- Vlada pokušava intervenirati u granicama svojih mogućnosti, premda će te mjere imati mali utjecaj na cijenu jer se proračun ne može odreći trošarina, budući da od njih godišnje dobiva oko pet milijardi kuna. U ovom posljednjem poskupljenju smo imali sreće jer je dolar pao; da nije, poskupljenje je moglo biti još veće - komentira Jasminko Umičević, naftni konzultant i uskoro predsjednik Nadzornog odbora Janafa.

Ipak, opći je dojam da najnovija Vladina intervencija u cijene naftnih derivata nosi više štete nego koristi. Zbog izmjena trošarina i naknada Handi proračun bi do kraja godine mogao izgubiti dodatnih do 300 milijuna kuna, pa će rebalans proračuna već i zbog toga biti prijeko potreban, a i poslovanje Ine bi se moglo ugroziti, koja će trošak viših uvoznih cijena prelomiti preko vlastitih leđa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:30