POVRATAK LEGENDE

FOTO, VIDEO: Prve kilometre u Land Roveru Defenderu novinari su odradili u pustoši Namibije u Africi te u otmjenoj engleskoj provinciji, evo i dojmova

 
 Land Rover

Land Rover Defender najpoznatiji je i najdugovječniji Land Rover koji je ikada postojao. Kroz više od 70 godina proizvodnje, Defender je definirao pojam istinskog izdržljivog terenca, a u povijesti se prodalo više od dva milijuna primjeraka.

Bilo je samo pitanje vremena kad će dobiti pravog modernog nasljednika, a to se konačno i ostvarilo krajem prošle godine.

Napokon, nakon mjeseci čekanja, sada su grupe novinara, usprkos korona virusu koji hara svijetom, dobile priliku isprobati ga u engleskom Gaydonu kao i na četverodnevnom off-road izazovu u Namibiji, eventu za utjecajnije medije pa prenosimo njihove dojmove.

Mnogi će reći da je legendarnog terenca vrlo teško zamijeniti. Njegove odlike bile su izdržljivost, robusnost, jednostavne linije i naravno iznimne sposobnosti na ozbiljnim terenima. No „Britanci“ su točno znali kakav je izazov pred njima te moramo priznati da nisu nimalo razočarali.

Land Rover je uložio tri godine u razvoj potpuno novog terenca, a slobodno se može reći da je novi Defender zadržao dušu starog. Iako izvana izgleda podosta modernije, zadržale su se jednostavne linije, a robusnost je vidljiva na svakome detalju.

Foto: Land Rover

Karoseriju okružuju odbojnici, pragovi i blatobrani od tvrde plastike. Tu su i prednji zaštitni okvir, zaštita podvozja te opcionalno vitlo koji jednostavno pozivaju na silazak s asfaltirane ceste. Tako „Britanci“ ističu da je Defender konstruiran da bi izdržao ekstremne uvjete i ponovljene udarce.

Ulaskom u unutrašnjost također se osjeti najbolje od dva svijeta. Imat ćete osjećaj kao da ste u luksuznom vojnom vozilu. Kontrolna ploča zadržala je sličan oblik s velikim pretincem na suvozačkoj strani.

Skoro sve je napravljeno od tvrde i izdržljive plastike te metala, ali detalji poput rubova kontrolne ploče, naslona za ruke i volana presvučeni su kožom i koncem. S druge strane, Defender je iznutra i digitaliziran pa se ističu dva velika ekrana – centralni i brzinomjer.

Land Rover

Prvi dojam u novom Defenderu dolazi iz stražnjice i leđa: kvaliteta vožnje je neusporedivo udobnija u usporedbi sa starim Defenderom.

Već u nekoliko prvih kilometara osjeti se znatni napredak u udobnosti novog Defendera jer zračni ovjes glatko kontrolira da udarci iz rupa i poprečnih neravnina dođu do vozača i putnika ostavljajući vam dojam da automobil "lebdi iznad svih neravnina asfalta", bez obzira na to što su testni primjerci bilo opremljeni sa specijalnim 20-inčnim Goodyear Wrangler gumama za terensku vožnju.

Dizelski motor, s 237 konjskih snaga i 430 Nm okretnoga momenta, uparen je s 8-brzinskim ZF mjenjačem i stalnim pogonom na četiri kotača. Nije najsnažniji te vas neće zalijepiti za sjedalo, ali sasvim je dovoljan da s njime ugodno krstarite na i izvan ceste.

U vožnji dizelaš ima puno "gipkosti" zahvaljujući momentu što u kombinaciji s krutom karoserijom, sjajnim ovjesom i odlično podešenim upravljačem tvori vrhunsku kombinaciju. Toliko je upravljiv i siguran na kotačima i sve čini s lakoćom što prethodnik nikad nije mogao, piše novnar Autobloga Andrew English.

Naime, za razliku od prošle generacije, novi terenac koristi jedinstvenu karoseriju koja pruža mogućnost veće udobnosti, ali još uvijek ima onu tvrdoću pravog terenca.

Po pitanju Off-roada, Defender je još jednom dokazao da je na terenu nepobjediv. Praktički ne postoji prepreka koju on neće prijeći uz dobre gume, a sve mu to omogućava i velik razmak od tla koji može varirati između 21,59 cm te 29,21 centimetar.

Od velike pomoći su i brojne kamere koje okružuju terenac sa svih strana. Na centralnom displeju prikazuju se tri opcije kamere - ona za klasičnu vožnju, off-road vožnju te za vuču prikolice.

Land Rover

Najkorisnija je već poznata kamera koja prikazuje površinu ispod prednjih kotača pa će vozač tako točno znati kakva ga prepreka sljedeće očekuje.

Na koncu, Novi Defender već se može naručiti i u domaćim ovlaštenim salonima, a prvi modeli se službeno očekuju već u narednom mjesecu.

Cijene kreću od 525.175 kuna koliko stoji prvi dizelaš u izvedbi 90, dok s većom izvedbom 110 cijena iznosi 577.375 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:52