RETROSPEKTIVA

AUTO KLUB PRIJE 20 GODINA: Na zagrebačkoj obilaznici pustili smo s lanca 885 KS, pisali smo o Capriju, a odabrali smo i Miss listopada 1999.

 

U našoj rubrici u tiskanom izdanju već godinama objavljujemo sadržaj brojeva Auto kluba od prije 20 godina. Tako smo već stigli i do 1999. godine - evo o čemu smo tada pissali, što smo testirali i što su bile tehničke novotarije...

Iako su mnogi već godinama ranije glasno najavljivali ugradnju radarskih sustava za automatsku kontrolu razmaka, tek prije 20 godina započela je masovna implementacija.

Među sportskim automobilima led je probio Jaguar XKR koji je u serijskoj opremi nudio radarski sustav ACC (Adaptive Cruise Control) koji mjeri udaljenost od vozila ispred i šalje naredbe upravljačkoj elektronici, koja po potrebi koči ili ubrzava automobil.

Te 1999. godine, na domaćem tržištu dominirao je kvartet staraca: najprodavaniji modeli bili su Opel Astra, VW Polo i Golf te Opel Corsa. ‘Uljez’ je bila Škoda Felicia.

U isto vrijeme, naš urednik testova Zlatko Horvat na obilaznici je vadio mast AMG projektilima vrijednim milijun njemačkih maraka. Evo ti V12 monstrum s 525 KS koji do stotke stiže za 4.8 s pa ti pazi na ograničenje brzine! Bio je poput djeteta kojem iz usta otmeš napolitanku.

Vozili smo novi Volkswagen Polo i Mercedes CL, a na testu zadužili Hyundai Accent 1.3 GLS, Daewoo Nubiru 1.6 SX, Toyotu Corollu 1.4. te motocikl Apriliju RS 125 Replica

Naslovnicu listopadskog broja 339 krasile se AMG-ove zvijezde S55 i SL73, zajedno vrijedne oko milijun njemačkih maraka. Zagrebačkom obilaznicom s lanca smo pustili ukupno 885 KS (360+525)

Testirali smo S55 i SL73, vozili novi VW Polo i Mercedes CL, predstavili novu Škodu Fabiju te otkrili koliko stoji kupovina automobila na kredit, od cijene vozila do troškova javnog bilježnika.

Autoklubova miss listopada bila je Olga Poljak, tada 17-godišnja učenica iz Splita. U rubrici vremeplov predstavili smo Capri, kultni sportski coupe i san većine muškaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 00:43