GAMERI ODABRALI

DIGITALNI MOTORSPORT: Ovo je 10 najboljih igara s automobilima, od pravih simulatora do razonode

 

Digitalni motorsport sve je popularniji u svijetu kako zbog zabave, tako i zbog ozbiljnog natjecanja. No za mnoge to više nisu samo igrice. „Virtualni vozači“ vrlo često se okupljaju na natjecanjima i turnirima, a nagrade postaju sve ozbiljnije iz dana u dan.

Čak je i Hrvatski auto i karting savez (HAKS) krajem prošle godine osnovao Komisiju za digitalni motorsport, s ciljem popularizacije istog i stvaranja okvira u kojem bi se mogla organizirati različita natjecanja.

Osim toga, sama Svjetska automobilistička federacija (FIA) traži bolje rješenje za tranziciju najboljih vozača iz digitalnog motorsporta u realni, pa su tako ulozi sve veći.

Stoga smo izdvojili najbolje igre s automobilima koje su kao prave simulacije, ali i nekoliko njih za opuštanje.

1. Gran Turismo Sport

Gran Turismo je već preko 20 godina pojam prave igrice u kojoj ćete uživati jureći na stazi. Kroz povijest razvijala se grafika, izbor automobila i realnost vožnje, ali najbitnija stavka je zajednica koju GT nosi.

Iako mnogi zamjeraju dizajnerima što GT nije savršena simulacija poput Assetto Corse ili iRacinga, sam dizajner Kazunori Yamauchi je jednom rekao „utrkivanje u pravom životu nije teško, pa ne vidim razloga zašto bi u igrici bilo“.

U najnovijem izdanju svakodnevno se odvijaju online utrke u kojima su pomno odabrani vozači. Tako će najprofesionalniji vozači voziti protiv najprofesionalnijih, a oni koji se sudaraju, imat će i takve protivnike.

Vrlo često se odvijaju i natjecanja u igranju, a najbolji vozači uvijek dobivaju vrijedne nagrade pa je zbog takve zajednice ovo definitivno i najbolja igrica.

2. Assetto Corsa

Iako postoji već preko šest godina, mnogima je Assetto Corsa pojam prave simulacije i popularnost joj jednostavno ne opada.

Od samih početaka, talijanska igrica oduševljavala je voznim karakteristikama automobila i samim stazama koje su vrlo detaljno napravljene, ali to nije ona najveća čar ove igrice.

Assetto Corsa ima ogromnu zajednicu koja redovito razvija potpuno nove staze, poznate brdske ceste, automobile i dodatne programe za poboljšanje igračkog iskustva.

Tako se u igrici mogu dodati čak i modovi za hrvatsku stazu Grobnik, brdsku stazu Krajiška Zmija iz BiH, a može se naći skoro i svaki poznatiji automobil – čak i Yugo.

3. iRacing

Ova igrica jedna je od „svetinja“ simulacija. Automobili i staze dovedeni su skoro do savršenstva, a osjećaj vožnje je vrlo realan.

No bitna činjenica je da u samoj igri vrijede pravila jednaka kao na bilo kojoj trkaćoj stazi ili općenito utrci. iRacing je stvoren za vozače koji žele osjetiti

kako je zapravo biti profesionalni vozač te čak trenirati danima i satima da dođu do te razine. Naravno takva igrica ima i svoju cijenu, a to je 50 dolara (oko 345 kuna) godišnje, no za svakoga željnog pravog osjećaja brze vožnje, smatramo da to nije previše.

4. Forza Horizon 4

Forza Horizon nije prava igrača simulacija nego arkada, ali bez obzira na to je jedna od najpopularnijih igrica s automobilima u svijetu.

Riječ je o igrici koja vozačima pruža potpuno drukčiji osjećaj vožnje s mnoštvom zanimljivih automobila, a sve se odvija u „otvorenom svijetu“.

Forza nudi različite discipline od cestovnih utrka, preko utrka stazama pa do relija i klasičnog off-roada.

Zanimljiv je detalj da se često mijenjaju i godišnja doba pa tako igrači redovito dobivaju potpuni drukčiji doživljaj vožnje. Za one koji se vole opustiti i jednostavno uživati u online igranju, Forza Horizon je pravi izbor.

5. Dirt Rally 2.0

Ako ne znate kako dorađivati automobil i niste spremni slušati vlastitog suvozača, Dirt Rally 2.0 vjerojatno nije igra za vas. Riječ je o igrici koja je skoro savršena simulacija reli vožnje, ali je i poprilično zahtjevna.

Bitno je pozorno slušati suvozača koji će hitro čitati brojke i instrukcije o stazi, mora se voziti i reagirati vrlo brzo, a uz sve to vozač mora biti spreman prilagoditi se svakom terenu.

Svaki igrač trebao bi se pripremiti na velik broj nesreća i ponavljanja, ali jednom kad savlada savršenu tehniku, Dirt može ponuditi nezaboravno iskustvo.

6. Formula 1 2019

Iako verzija iz 2019. godine ne donosi ništa pretjerano revolucionarno, igrica pruža odlično iskustvo vožnje iza volana ovih brzih bolida.

U ponudi je offline i online igra, a svaka od njih ima svoje čari.

Konkurencija je čak i u offline vožnji vrlo realistična te nikako neće olakšati utrku. Osim toga, F1 2019 gradi znanje „virtualnog vozača“ o potrebnim modifikacijama za određene staze te o samim strategijama vožnje i 'pitstop' ekipe.

Svaki pravi ljubitelj Formule 1 obožavat će ovu igricu i vjerojatno mu neće trebati ništa više od toga.

7. Project Cars 2

Na internetu se često vodi rasprava o tome koja je simulacija najbliža pravoj vožnji i Project Cars 2 jedan je od najčešćih odabira igrača. Naime, Slightly Mad Studio razvio je ovu igricu do samog vrha, od same karijere pa sve do online natjecanja.

Najbolji primjer su vremenske promjene koje se mogu događati tijekom utrke. Naprimjer, u slučaju padanja kiše, na stazi se mijenja milijun faktora, stvaraju se lokve, kanali i odvodi, iznimno se smanjuje vidljivost, gume drukčije prianjaju na površinu i

slično. Također, ako igrač želi imalo napredovati u karijeri, morat će se prethodno naučiti kako tjunirati automobil posebno za koju i za različite uvjete.

Sve u svemu, Project Cars 2 još je jedna od igrica na kojoj se mogu „izgubiti“ sati trenirajući i učeći o vožnji kako bi se napredovalo.

8. Need For Speed

NFS je legendarna arkada koja je svoju karijeru započela još sredinom 1990-ih godina i tako osvojila srca mnogih igrača diljem svijeta.

Iako je vožnja poprilično nerealna, mogućnosti tjuniranja vlastitih automobila, slobodno kretanje po gradu i utrkivanja u online verzijama obožavaju mnogi igrači pa se tako popularnost godinama zadržava.

Do danas je izašlo čak 24 verzije ove igrice pa je vrlo teško odabrati onu najbolje, ali jedno je bitno – svaka verzija donosi nešto potpuno novo te tako privlači igrače da samo žele još.

9. Real Racing 3

Zanimljivo je da je jedna od boljih igara s automobilima napravljena upravo za mobitel i osim toga da je još besplatna. To je Real Racing 3.

Iako je vrlo teško nadmašiti igraće konzole, ova igrica pruža vrlo zanimljivu upravljivost automobilima i odličnu grafiku.

Također, dostupno je 12 trkaćih staza s više od 1500 različitih natjecanja i vrsta utrka, te pozamašan broj automobila koji iz dana u dan raste.

Možda ova igra ne pruža najrealnije iskustvo poput gore navedenih simulacija, ali je odlična činjenica da se može uživati u ovakvim igricama gdje god i kad god poželite.

10. Assetto Corsa Competizione

AC Competizione je nasljednik prethodno navedene igre Assetto Corsa.

Iako su grafički detalji uvelike poboljšani i sama vožnja drži visoku razinu, Competizione još uvijek nije nadrastao svoju prethodnicu, baš zbog nemogućnosti dodavanja brojnih modova za staze i automobile.

No samo je pitanje vremena kad će se ta mogućnost otvoriti te će svi igrači polagano prelaziti na novu verziju, a do tada ova igra može ponuditi vrhunsko vozačko iskustvo kroz karijeru i online utrke protiv drugih ljudi iz svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 08:46