NESTAO U 60 SEKUNDI

DOVOLJNA JE MINUTA Lopovi vlasniku ispred kuće presreli signal ključa 500.000 kn vrijednog Mercedesa i odvezli ga u nepoznato! Evo kako to spriječiti

 
 Screenshot BPM Media

Sustav „keyless go” olakšava svakodnevni život vlasnicima modernih automobila koji, kada se približe automobilu, ne moraju vaditi ključ iz džepa već automobil detektira signal ključa i otvara vrata, a za pokretanje motora zatim treba tek pritisnuti prekidač „Start engine”, o čemu smo već pisali u nekoliko navrata.

Zvuči odlično, no ima i svoju negativnu stranu koja je vidljiva na videu koji je ovih dana osvanuo na internetu, a u kojima lopovi uspijevaju prevariti sustav i u manje od minute ukrasti Mercedes GLE Coupe vlasniku pred nosom, piše Daily Mail.

Screenshot

Snimku je zabilježila kamera ljutitog vlasnika, a vidljivo je kako se trojica muškaraca u 4 ujutro približavaju automobilu i kreću s brzopoteznom krađom. Jedan od kradljivaca pritom dolazi do prozora i usmjerava elektronsku napravu (transmiter) i „hvata” signal ključa kojeg ubrzo i dobiva.

Taj signal dalje "prosljeđuje" na drugi uređaj s kojim drugi sudionik krađe imitira signal ključa te se tako otvaraju vrata Tada slijedi ulazak u isti i odlazak u nepoznatom smjeru. Nestali za 60 sekundi, ali ne u filmu, već u realnosti.

Broj ovakvih krađa svake godine rapidno raste, a vlasnicima preostaje nekoliko načina kako se zaštititi.

Prije svega, ključ ne bi smio ostati blizu prozora jer će to rezultirati situacijom sličnom ovoj s videa.

Ipak, ako se želite zaštititi, najbolje rješenje je kupnja posebnih torbica za ključeve (tzv. Faradayeve torbice) koje blokiraju signal ključa te lopovi isti ne mogu dohvatiti te će morati odustati od krađe...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 18:46