VIZIJA URBANE MOBILNOSTI

ELEKTRIČNI CITROEN AMI ONE osim što s jednim punjenjem prelazi 100 kilometara, pri malim brzinama pjeva kako bi upozorio pješake!

 
 Citroen

Povodom obilježavanja 100 godina kompanije, Citroen će u Ženevi predstaviti svoju viziju budućnosti urbane mobilnosti s konceptnim modelom Ami One. Riječ je o tek 2,5 metara dugom i 1,5 metara širokom modelu koji za pogon koristi isključivo električni pogon. Maksimalna brzina iznosi 45 km/h, a prema tvorničkim podacima s jednim punjenjem može se proći do 100 kilometara. Bateriju skrivenu ispod sjedala pritom je moguće napuniti za 2 sata. A kome je namijenjen?

Foto: Citroen

U Citroenu ističu kako je Ami One Concept dostupan je već od navršene 16. godine života te je namijenjen urbanim kupcima koji imaju ili nemaju vozačku dozvolu (okej, ovo nam još uvijek nije jasno, no sigurni smo kako će u Citroenu objasniti na nadolazećem salonu u Ženevi - možda vozačka ipak treba, no ne ona za B kategoriju) te koji se žele na jednostavan način transportirati gradom. Riječ je dakle o svojevrsnoj alternativi javnom prijevozu i drugim individualnim načinima transporta na dva kotača kao što su bicikli, skuteri i romobili, budući da je plan francuskog proizvođača ponuditi Ami One kao model za "car sharing".

Mogućnosti za dijeljenje i iznajmljivanje vozila mogu se prilagoditi potrebama za mobilnošću svake osobe i ispunjavati te potrebe tijekom pet minuta, pet sati ili pet dana upotrebe, kao i tijekom duljih razdoblja s ponudama za iznajmljivanje na pet mjeseci ili dugoročnim dogovorima za leasing na pet godina:

-pet minuta ili pet sati: rješenje mobilnosti dostupno je na određenoj lokaciji tijekom određenog razdoblja putem ponude za dijeljenje vozila kojom upravlja marka Free2Move. Upotrebom aplikacije namijenjene novim oblicima mobilnosti kupci mogu odabrati svoj Ami One Concept u nekoliko klikova.

-pet dana: Mobilno rješenje dostupno je u obliku ponude za kratkoročan najam s jednostavnim pristupom. Kupac jednostavno internetski rezervira vozilo putem internetske stranice Rent&Smile društva Citroën.

-pet mjeseci: pristup bez obveza na kraće razdoblje od „uobičajenog” vlasništva.

-pet godina: mobilno rješenje također je dostupno kao u okviru petogodišnjeg, dugoročnog leasinga s uslugama punjenja baterije, održavanja i parkiranja uključenima u mjesečnu ratu; zahvaljujući doživljaju posve internetske kupnje kupci mogu odabrati lokaciju isporuke, bez obzira na to je li riječ o njihovu domu ili najbližoj prodajnoj lokaciji.

Dakle, Ami One moći će se koristiti na različite načine, a vjerojatno je kako će ga većina korisnika zapravo koristiti kao način transporta, bez upisivanja u prometnu knjižicu vozila, što je uostalom sve češća pojava u razvijenim zemljama.

Citroen

U unutrašnjosti u koju će se moći ući preko QR koda na mobitelu ističu se neobično dizajnirana sjedala i 5-inčni zaslon sa svim informacijama kao i Bluetooth zvučnik. Ono što je posebno zanimljivo je da od 1. siječnja 2019. godine svi električni modeli moraju imati zvučno upozorenje pri niskim brzinama kako bi pješaci znali da im se približava vozilo. Što su po tom pitanju odlučili napraviti u Citroenu? Ami One se "glasa", kako kažu u Citroenu, "organskom glazbom u kojoj se stapaju muški i ženski glasovi" čime se jasno ističe među konkurencijom! Zanimljivo će biti vidjeti što će ostali proizvođači izmisliti po tom pitanju. Hoćemo li imati robotske glasove ili će možda čak i pjevači postajati ambasadori pojedinih marki pa će njihovi hitovi odzvanjati parkingom. Vrijeme će pokazati, no činjenica je kako ovakvo što nužno kako bi se izbjegle potencijalne nesreće...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:06