JEDNOM U ŽIVOTU

FANOVI BRZIH FORDOVA U EKSTAZI! Prodaje se jedan od tek četiri prototipa Ford Sierra RS500 Cosworth, no cijena nažalost nije za svačiji džep...

 
 Silverstone Auctions

Ford Sierra RS Cosworth sama je po sebi kultni model, no ako je riječ o prototip, tada će mnogi "Fordaši" kazati kako je riječ o "svetom gralu".

Naime, jedan od tek četiri tvorničkih prototipa Sierre RS500 Coswortha s brojem šasije #003 uskoro će biti ponuđen na aukciji. Mnogi kolekcionari brzih Fordova i ekskluzivnih Youngtimera će se složiti: to je prilika koja se pruža jedno u životu!

Zanimljivo je to da je pravo čudo da ovaj automobil postoji i danas jer prototipi često nakon faze istraživanja, raznih podešavanja i razvoja uglavnom uopće ne prežive "u komadu", no nekako su sva četiri primjerka ostala u Fordu i nakon testiranja.

Kod #003 primjerka inženjeri Forda su konkretno testirali i dorađivali turbopunjač, hladnjak stlačenog zraka i motor za potrebe homologacije, iznad "standardne" Sierre RS Cosworth, a čak je i prikazan u službenoj dokumentaciji FISA-e.

Ford je u seriju pustio samo 5545 Sierra RS Cosworth od kojih je tek 500 s trake izašlo s oznakom RS500 kako bi se homologirao bolid Grupe A prvenstva turističkih automobila.

Riječ je o evoluiranom RS Cosworthu koji su se izrađivali ručno, s pojačanim 2,0-litrenim benzincem od 227 KS i 227 Nm, a kojem su dodani veći Garrett AiResearch T04 turbo punjač kao i veći "air-air" hladnjak stlačenog zraka. Usto, stavljene su i kapacitetnije kočnice, a u odnosu na standardni RS Cosworth, a neke je preinake doživio i aerodinamički paket spojlera.

Nažalost, konkretni primjerak ispod poklopca nema originalni motor iz prve ugradnje, no ima identičan, izvađen iz primjerka #010 koji je bio prošao kuru podizanja snage u Eggenberger Motorsportu.

Uz auto dolaze kompletno evidentirana povijest servisa, računi za ugrađene rezervne dijelove, knjiga s uputstvima za uporabu te kopija dokumenata FISA-e.

Sigurni smo da će najveći fanovi brzih Fordova iz 1980-ih sigurno baciti pogled prema aukciji Race Retro Classic & Competition na Silverstoneu 22. veljače, gdje će se ponuditi ovaj posebni Cossie, a vjeruje se kako bi mogao postići cijenu od najmanje, 70 do 80 tisuća eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:13