DRAŽBE

FOTO: NETKO JE ZA OVAJ AUSTIN MINI IZ 1962. UPRAVO ISKRCAO 230.000 DOLARA No za to postoji, barem ako se kupca pita, više nego dobar razlog...

 
 Bring A Trailer

Klasična automobilistička era 60-ih godina prošlog stoljeća iznjedrila je brojne ikone na četiri kotača, a ulaz u kolekcionarstvo iz tog razdoblja nekako se oduvijek smatrao Austin Mini kao logičan prvi korak.

Cijene mu danas nisu niske, kreću se od desetak do 25 tisuća eura u Europi ovisno o brojnim čimbenicima koji se uzimaju u obzir kod procjene starodobnog vozila, no za ulaz - prihvatljivo. U Americi pak prema Haggertyju, cijene se kreću od nekih 15 do 25 tisuća dolara.

No, sudeći prema cifri koju je upravo postigao jedan Austin Mini, može se zaključiti kako neke posebne izvedbe kod kolekcionara imaju potpuno drugačiji tretman te da su za takve spremni iskrcati pravo malo bogatstvo.

Naime, izuzetno rijedak Austin Mini Beach 850 iz 1962. godine putem Bring A Trailer aukcijskog portala prodan je novom vlasniku za vrtoglavih 230.000 dolara!

Da, netko je platio suludu cifru za koju se može dobiti najnoviji model Ferrarija iz dućana, a čak nema ni vrata!

No,da se ne šalimo... Na umu kod ove kupnje treba imati više faktora koji su kumovali tako visoko postavljenoj cijeni te činjenici da je netko platio toliko.

Naime, Austin Mini Beach 850 proizveden je u tek 15 primjeraka koji su isporučeni u salone 15 ovlaštenih trgovaca diljem Sjedinjenih Država povodom početka prodaje minijaturnog Britanca u Novom svijetu.

Tih 15 primjeraka "Beach Car" varijante stigle su s pletenim sjedalima i bez srednjih nosača krova te vrata kako bi obilasci plaža bili što praktičniji, a automobil izvedbom uvelike podsjeća na drugu legendu - Fiat 500 Jolly, ali s krovom.

Iduća zanimljivost vezana uz Austin Mini Beach jest činjenica da je jedan primjerak navodno posudila sama engleska kraljica za situacije u kojima joj je njen Rolls-Royce bio pregolem.

Konkretan primjerak s brojem šasije A-AY1-L / 197662 dovršen je u Smoke sivoj boji s Snowberry bijelim krovom, a izvorno je kupljen od strane direktora Falvey Motor Sales zastupništva Austina za američki srednji zapad gdje je bio izložen u salonu. Od tada pa sve do nedavno kada je prodan automobil je bio u vlasništvu obitelji.

U 54 godine Mini Beach je prešao tek 4800 kilometara, uglavnom na lokalne izložbe klasičnih automobila poput Meadow Brook Concours d'Elegance.

Cijelo to vrijeme ovaj Mini se pažljivo održava za što ima kompletnu dokumentaciju. Također se može pohvaliti Izvještajem proizvođača o podrijetlu i Britanskim certifikatom motorne industrije, a oba su poželjni kolekcionarski dokumenti u kojima se navodi detalj povijesti automobila i potvrđuje njegova vjerodostojnost.

Vrijedi li zbog svega toga jedan 54 godine star Mini kao novi superautomobil? Da pitate kupca sigurno bi rekao da vrijedi, a sudeći prema činjenici da je prije četiri godine jedan drugi takav Mini Beach s brojem šasije A-AY1L-197664 na Bonhamsovoj aukciji u Montereyu prodan za 181.500 dolara može se nazrijeti kako je riječ o doista najskupljim varijantama Minija svih vremena...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:23