BMW MOTORRAD CONCEPT 9CENTO

FOTO: OVO JE BUDUĆNOST BMW MOTORRADA, konceptni 9Cento najavljuje kako će izgledati njihovi novi modeli

Na ovogodišnjem Concorso d'Eleganza Villa d'Este, BMW je pokazao kako bi mogao izgledati novi Adventure Sport model: BMW Motorrad Concept 9cento
 BMW

Riječ je o motoru koji predstavlja pametan koncept za budućnost. "Danas novi motor ne mora uvijek biti 'veći, masivniji i hrabriji", već je ovaj koncept usmjeren na postizanje ravnoteže", kaže Edgar Heinrich, voditelj BMW Motorrad dizajna. "Stvorili smo motor koji kombinira odgovarajuću snagu s pouzdanim sportskim touring svojstvima i nadasve puno zabave u vožnji, pa je to atraktivan cjelokupni paket koji okuplja najbolje od sportskih, avanturističkih i touring segmenata kako bi stvorio uzbudljiv koncept - u klasi koja prije nije vidjela ovakav model iz BMW-a. BMW Motorrad Concept 9cento je naše tumačenje modernog sveobuhvatnog modela novog srednjeg segmenta", objašnjava Heinrich, a dodaje: "Funkcionalna svojstva kao što su touring sposobnost, prostor za pohranu i zaštita od vjetra/vremenskih prilike važna su za većinu motociklista, no rijetko su uključena u dizajn konceptnog vozila. na ovogodišnjem konceptnom motorkotaču pokazujemo da se svi ovi racionalni aspekti mogu povezati s dinamičnim dizajnom kako bi stvorili nešto stvarno uzbudljivo i jako emocionalno."

Foto: BMW

Osnovna sportska konfiguracija s puno volumena u blizini prednjeg kotača i kratki visok stražnji kraj obećavaju zabavu vožnje i okretno rukovanje. Ovdje trodimenzionalno modeliranje područja spremnika goriva posebno dolazi na svoje zbog boje karoserije s reflektirajućim kromiranim efektom. Središnja lebdeća obloga u Pure Metal Silver boji karakteristična je za Adventure Sport segment i vrlo je prepoznatljiva. Na svim aluminijskim dijelovima kao što su središnji poklopac spremnika, stražnji nosač i držač nogu, vijci su usmjereni prema prednjem kotaču. Ova fino izbrazdana površinska konstrukcija vidljiva je samo iz blizine i ima učinak topografskog reljefa. Ovjes je dizajniran da bude idealan za touring. Duga proljetna vožnja osigurava udobnost vožnje i daje motoru osjećaj lakoće. S druge strane, vjetrobransko staklo i remen osiguravaju izvrsnu zaštitu od vjetra i vremena. Ergonomske kontrole i relativno nizak i uspravan položaj za sjedenje dva su dodatna ključna čimbenika koji pridonose savršenoj vožnji na velikim udaljenostima.

Okvirni trokut ovog koncepta ojačan je CFRP vunom: ne samo da smanjuje ukupnu masu motorkotača nego i povezuje trodimenzionalni dizajn prednjeg kraja na aluminijski stražnji nosač. Potonje se oblikuju i također se dosljedno usmjerava na smanjenje težine, i sastoji se isključivo od tražene potporne strukture. Vidljivi otvor između okvirnog trokuta i sjedala dodatno ističe laganu konstrukciju.

Jedan od najvažnijih značajki modela BMW Motorrad Concept 9centa je inovativni koncept prostora za pohranu koji obuhvaća element sa spremnikom. Dvostruki spremnik ne nudi samo skladišni prostor, već proširuje prostor za sjedenje za putnika. Ako je potrebno, može se spojiti na stražnji nosač odozgo i postoji snažan elektromagnet koji čvrsto pričvršćuje element na donji dio stražnjeg nosača. Ovaj sustav omogućuje dvije funkcionalne verzije ovog motora. Bez spremnika, BMW Motorrad Concept 9cento ima maksimalnu okretnost i savršeno zadovoljava potrebe vozača u smislu zabave u vožnji; sa spremnicima, konceptni motor se pretvara u touring motor koji je također dobro opremljen za nošenje dvije osobe. Upravo je zbog toga BMW uz ovaj koncept razvio i dvije motociklističke jakne. Kako navode, svaka od njih odražava svojstva konceptnog motora: Sport i Touring.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:08