ODVOZIO PAR UTRKA

FOTO: PRONAĐEN 'IL DUCEOV' TRKAĆI ALFA ROMEO 6C 1750 SS Bolid talijanskog diktatora Benita Mussolinija kojim je vozio utrke sad kreće na restauraciju

 
 thornleykelham.com

Stručnjaci iz kompanije za restauracije Thornley Kelham predstavili su svoj novi projekt – Alfu Romeo 6C 1750 Super Sport iz 1929. godine koja, očekivano, ima jako zanimljivu povijest.

Naime, osim bogate trkaće povijesti, ovaj model bio je u vlasništvu Benita Mussolinija. Dokumentacija pokazuje kako je on preuzeo ovaj model 13. siječnja 1930. godine, i pritom platio 60.000 lira, odnosno preračunato u današnju vrijednost oko 31.000 eura.

Odlična cijena za ovakav kultni primjerak koji je jurio do 153 km/h! Arhivske fotografije pokazuju kako je Mussolini vozio ovaj model na nekoliko utrka po Italiji (uključujući i reli „Il Radio Auto-Raduno), prije nego ga je prodao...

Foto: thornleykelham.com

Kao što možete vidjeti sa slika, danas se ovaj model ne nalazi u nekom zavidnom stanju.

Restauracijska kuća stoga će krenuti u opsežan projekt restauracije, a već pri prvoj inspekciji otkriveno je kako je velik broj dijelova zamijenjen zamjenskima. Ipak, sama karoserija, osovine i mjenjač su originalni, što će biti ključno za cijenu prilikom prodaje.

thornleykelham.com

"Dosad smo odrađivali zahtjevne restauracije u Thornleyu Kelhamu, ali ova Alfa Romeo predstavlja možda i naš najveći test do sada", rekao je Simon Thornley, suosnivač Thornleyja Kelhama.

Mussolini al volante di un'Alfa Romeo da competizione. Al centro Prospero Gianferrari.

"Tijekom svog izvanrednog života krasila ga je prekrasna ručno izrađena šasija, za upravljačem je bio i diktator Mussolini, a za potrebe utrkivanja u Africi dijelovi karoserije su uklonjeni."

thornleykelham.com

"Naš je sada izazov vratiti ga u stanje u kojem je izašao iz tvornice.

Automobilsku povijest poput ove moramo sačuvati, i mi smo sretni što smo uključeni u najnovije stranicu u svojoj nevjerojatnoj priči. " U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će izgledati nakon restauracije...

thornleykelham.com

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:22