NE REFLEKTIRA SVJETLOST

FOTO, VIDEO:  BMW će u Frankfurtu pokazati novi X6 u posebnoj boji koja je toliko crna da se u njoj svi objekti čine dvodimenzionalnima!

 
 BMW

Najcrnja crna boja na svijetu, kako je zovu njezini izumitelji u tvrtki Surrey NanoSystems, zove se Vantablack VBx2 i svoju premijeru u svijetu automobila imat će na jednom novom BMW-u X6 u Frankfurtu. Navodno su je otkako je izmišljena tražili mnogi no Surrey je nije htio ustupiti nikome sve dok se u igri nije našao novi bavarski Sports Activity Coupe.

No osim što je evidentno crna, po čemu je ova boja zapravo posebna? Pa, po tome što je svaka površina koja je pokrivena originalnim Vantablackom (koji je predstavljen 2014. i koji apsorbira 99,96 posto svjetlosti) u ljudskom oku gubi svoje konture te se prema navodima proizvođača zapravo doima dvodimenzionalnom. To je dakle čini potpuno neprikladnom za završnu boju automobila pa je ovaj BMW premazan njezinom VBx2 verzijom koja ipak omogućava minimalnu refleksiju.

BMW

Zanimljivo, no na koncu se ipak postavlja pitanje koliko cijela ta priča ima smisla ako će boja potpuno progutati sve dizajnerske finese na novom BMW-u? Jedini odgovor nameće se u kontrastu: ovdje će ogromni bubrezi još više doći do izražaja...

BMW

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 00:25