NAJEKSTREMNIJI MCLAREN DOSAD

FOTO, VIDEO: McLaren predstavio cestovnog monstruma od 800 KS, a mnogi ga već sad nazivaju najružnijim automobilom današnjice!

Početna cijena ovog modela koji nosi ime Senna iznosi 850 tisuća eura, a svih 500 primjeraka (koliko će biti proizvedeno) je rasprodano unaprijed. Službenu premijera za javnost bit će na salonu u Ženevi iduće godine...
 McLaren

Nakon što su tjednima na društvenim mrežama pokazivali "teasere" novog modela kodnog imena P15, britanski proizvođač McLaren ovaj vikend je predstavio najnoviji model koji je dobio ime Senna prema legendarnom F1 vozaču. U McLarenu tvrde da je riječ o najekstremnijem i najnaprednijem cestovnom modelu dosad. Za pogon se brine 4,0-litreni twin-turbo V8 motor koji razvija 800 KS uz 800 Nm okretnog momenta. UZ to, riječ je o najlakšem automobilu McLarenu još od modela F1, pa tako ukupna masa iznosi tek 1198 kg. Time dolazimo do brojke od 668 KS po toni. Iako još nisu objavljene performanse, pretpostavlja se da će do stotke ubrzavati za 2,5 sekundi, dok bi maksimalna brzina trebala debelo premašivati 300 km/h. Za kočenje se brinu napredne karbon-keramičke kočnice, dok se za držanje brinu Pirelli Trofeo R gume. Vozači će moći birati između Comfort, Sport and Track načina vožnje, a zbog namjene ovog automobila pretpostavljamo kako će većinu radnog vijeka provesti u "Track" režimu vožnje.

Foto: McLaren

Sigurni smo kako je riječ o impresivnom i vjerojatno jednom od najbržih automobila koji se trenutno nude na tržištu, ali dizajn samog auta naišao je na brojne kritike. Na internetu su se tako pojavili komentari kako je riječ o najružnijem automobilu na tržištu, prvenstveno zbog neobičnih bočnih linija i nezgrapnog stražnjeg spojlera.

Početna cijena ovog modela iznosi 850 tisuća eura, a svih 500 primjeraka (koliko će biti proizvedeno) je rasprodano unaprijed. Dakle, ljudi su uplatili ogromne depozite za kupnju bez da su vidjeli automobil. Pritom treba napomenuti kako je posljednji primjerak na aukciji prodan po cijeni od 2,26 milijuna eura koji će biti uplaćeni na račun Fondacije Ayrton Senna koja pomaže siromašnoj djeci u Brazilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 03:42