IMA LI FANOVA BAVARSKOG ROADSTERA?

IKONA SA SAMO 19.000 KM NA AUKCIJI: BMW Z8 i dan danas izgleda kao da je tek sišao s proizvodne trake

 

BMW Z8 zauzima posebno mjesto među svim ljubiteljima bavarske marke, ali i automobila općenito. Kultni BMW-ov roadster razvijan je od pod kodnim imenom E52 od 1993. do 1999. godine, a za dizajn se brinuo tim na čelu s Chrisom Bangleom. Prije nego što je krenuo u prodaju, BMW Z8 bio je glavna zvijezda filma „Svijet nije dovoljan”, jednog od nastavaka filmova o tajnom agentu Jamesu Bondu. Već je tamo zadivio svijet svojim bezvremenskim dizajnom, a priča je ista i dan danas. Iako je od predstavljanja dakle prošlo praktički 20 godina, Z8 i dalje izgleda kao da je tek sišao s proizvodne trake. A jedan očuvani primjerak nedavno je osvanuo na stranici Bring a Trailer gdje ga je vlasnik odlučio ponuditi u obliku online aukcije. Konkretni primjerak lakiran je u Jet crnu boju, postavljen je na atraktivne 18-inčne naplatke, a dosad je prešao tek 19 tisuća kilometara, odnosno tek prosječnih 1000 km godišnje.

Foto: Bring a Trailer

Već sa slika je vidljivo kako je automobil u besprijekornom stanju. U unutrašnjosti se ističu crna kožna električno podesiva sjedala koja su pritom i grijana te niz sjajno crnih elemenata. Ispod poklopca motora nalazi se 4,9-litreni S62 V8 motor snage 400 KS uz 498 Nm okretnog momenta. Snaga se putem 6-stupanjskog ručnog mjenjača prenosi na stražnje kotače. Službene brojke tako kažu da ubrzanje do stotke traje tek 4,7 sekundi.

Bring a Trailer

U razdoblju od 2000. do 2003. godine proizvedeno je tek nešto više od 5 tisuća primjeraka, a u SAD-u je završilo tek njih 317. Stoga ne čudi da je trenutna cijena na online aukciji prilično visokih 90 tisuća dolara, a budući da je do kraja ostalo još 5 dana, ne bi se čudili i da probije granicu od 100 tisuća...

Bring a Trailer

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 07:56