IZNENADNO OTKRIĆE

JEDAN OD 453 IKAD PROIZVEDENIH: rijedak BMW M1 nakon 34 godine zaborava pronađen u zapuštenoj garaži

Oktriven prošli tjedan, ovaj iznimno rijedak i cijenjen model na brojčaniku ima tek 7392 kilometra, a nakon restauracije bi mogao postiči iznimno visoku cijenu
 BMW Blog

Njemačka auto kuća koja se bavi restauracijom i prodajom klasičnih BMW automobila, Mint Classics, prošli je tjedan došla do impresivnog otkrića. U jednoj talijanskoj garaži pronašli su BMW M1 koji je tamo bio od 1982. godine! Legendarni M model od tad skuplja prašinu, a ljudi iz Mint Classicsa posebno su se iznenadili kada su otkrili da je prešao tek 7392 kilometra. Uz to, na autu se nalaze gume koje su ugrađene u tvornici prilikom proizvodnje, što se da iščitati iz DOT-a. Unatoč "dugom snu" auto je u prilično dobrom stanju te će biti restauriran. U Mint Classicsu napominju kako je cilj dovesti ga u originalno stanje.

Foto: BMW Blog

BMW M1 bio je vjerojatno jedan od prvih superuatomobila koji su se mogli voziti svaki dan. Pogonjen 3,5-litrenim središnje postavljenim motorom koji razvija 277 KS, do stotke je sprintao za 5,4 sekundi. Riječ je o vremenu koje je brzo za današnje standarde, a kamoli za razdoblje od 1978. - 1981. godine kada se proizvodio. A proizveden je u samo 453 primjeraka, što dodatno povećava vrijednost ovog otkrića. Neki od dobro sređeni primjeraka danas se prodaju po cijenema do pola milijuna dolara, pa ne sumnjamo kako će i ovaj, kada se dovede blizu prvotnog stanja, postići visoke cijene na aukcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:43