VAZDA GAZDA

MILIJUNAŠ IZ NJEMAČKE: ovaj Mercedes 200D star 25 godina dosad je bez generalke odradio točno 1,000.000 kilometara!

Mercedes

Zanimljiva priča stiže iz Sindelfingena: Michael Nickl zaposlenik je u Mercedesovoj tvornici, a njegov Mercedes vjerno ga služi već 25 godina. Ukupni troškovi održavanja zasad iznose pozamašnih 58 tisuća eura

Zaposlenik Daimler AG grupe Michael Nickl iz Sindelfingena sa svojim je Mercedesom 200 D W124 napravio milijun kilometara. Auto je kupio 1992. godine, 5 godina nakon što je počeo raditi za Mercedes. Pritom je dobio popust za zaposlenike, pa je preuzeo potpuno novi auto u tamno plavoj boji s dizelskim motorom snage 75 KS, a odlučio se i na dosta dodatne opreme pa tako auto ima šiber, centralno zaključavanje, radio, naslon za ruke i stražnje naslone za glavu. U proteklih 25 godina vozio ga je svakodnevno, a prosječna potrošnja iznosila je 6 litara na 100 kilometara.

 

Foto: Mercedes

Nickl je 1992. godine imao plan kupiti auto (s popustom za zaposlenike) i nakon godinu dana prodati ga po većoj cijeni nego što je platio. Ipak, zbog lošeg glasa dizela u to doba cijene su pale, pa mu se taj naum nije ostvario. Tada je odlučio zadržati auto, a zanimljivo da ga vozi i dan danas. 55-godišnjak inače i dalje radi u Mercedesovoj tvornici. Zadužen je za model GLE.

U 25 godina vožnje, njegov Mercedes se, kao i ostali modeli linije W124, pokazao iznimno kvalitetnim i pouzdanim. Od većih popravaka ističe promjenu spojke koja je izdržala čak 445 tisuća kilometara. Promijenjen je i alternator te vodena pumpa, dok su ostali servisi vezani uz redovito održavanje. U 25 godina imao je jedan manji incident u kojem je udario vozilo ispred sebe, pa je morao mijenjati branik, masku i farove.

Iako je auto imao jako malo problema, uz redovite servise brojka potrošena na održavanje nije mala. Tako je u 25 godina vlasništva Nickl potrošio 58 tisuća eura na održavanje... Poput ovog Nicklovog mercedesa ima još primjera V124 dizela koji su okrenuli preko milijun kilometara, pa čak i kod nas u Zagrebu. Rekli bismo, vrijedna mazga koja ne zna za umor...

Izdvajamo

Iz drugih medija