VISOKI TROŠKOVI ZADAJU GLAVOBOLJE

MUKE PO ELEKTRIČARIMA: Marchionne izjavio da na svakom proizvedenom Fiatu 500e FCA grupa izgubi 20 tisuća dolara!

Električni automobili "izbijaju" pozamašne iznose iz proračuna proizvođača automobila, a u to se na svojoj se koži uvjerila i FCA grupa
 Fiat

Proizvodnja električnih automobila sve je samo ne jeftina. Upravo iz tog razloga mnogi su veliki proizvođači najavili kako će morati rezati troškove kako bi mogli financirati razvoj naprednih električnih automobila koji će zadovoljiti potrebe današnjih kupaca. A da električni automobili "izbijaju" pozamašne iznose iz proračuna proizvođača na svojoj se koži uvjerila i FCA grupa.

Njihov izvršni direktor Sergio Marchionne ovaj je tjedan gostovao na talijanskom sveučilištu u Roveretu nakon čega je okupljenim novinarima dao intervju gdje je izjavio kako po svakom prodanom električnom Fiatu 500e (dostupan u SAD-u) FCA grupa izgubi čak 20 tisuća dolara. To nas je podsjetilo i na intervju koji je dao pred koju godinu kada je u šaljivom tonu poručio kupcima modela 500e da ga ne kupuju jer mu donosi samo gubitke. Ovaj put je ipak napomenuo kako unatoč ogromnim gubitcima planiraju nastaviti sa elektrifikacijom svojih modela jer tržište to nalaže.

Bloomberg

"S obzirom na trenutnu situaciju, posebno u Europi gdje se susrećemo sa sve većim restrikcija, elektrizifacija predstavlja nužni smjer razvoja. Ipak, ako mene pitate je li struja rješenje problema, odgovorit ću vam da nije", izjavio je šef FCA grupe. Marchionne smatra i kako tradicionalni proizvođači automobila moraju ubrzati donošenje odluka vezanih uz razvoj električnih automobila kako bi se mogli ravnopravno natjecati sa Teslom: "Elon Musk kreće se brzinom rakete i bit će iznimno teško konkuritati Tesli kada su u pitanju nove inovativne tehnologije". Marchionne je na kraju još jednom napomenuo kako bi se volio udružiti sa nekim većim proizvođačem kako bi smanjio troškove razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:39