LUD ZA GOLFOM

NEDOSTAJE MU SAMO TAS-ova DVOJKA DIZEL: Austrijanac skupio 114 Golfova, ima najveću kolekciju na svijetu i otvara muzej!

Golfsrudel

 

Vlastita kolekcija omiljenih automobila predstavlja san snova za svakog zaljubljenika u automobile. Pritom najčešće maštamo o različitim i često međusobno poprilično različitim automobilima koje bi stavili u garažu snova. Ovaj kolekcionar iz Austrije ima svoju kolekciju iz snova, ali u njoj se nalaze različite verzije i generacije samo jednog modela - Volkswagena Golfa! Njegovo ime je Josef Juza i u svom vlasništvu ima čak 114 komada VW Golfa. Da, dobro ste pročitali, dosad je "sakupio" više od 100 primjeraka svog omiljenog modela.

Foto: Golfsrudel.at

Kako je sve počelo? Sredinom devedesetih Josef je vozio Caddy, a jednom je prilikom na oglasniku naišao na Golf u odličnom stanju. "Moja početna zamisao bila je - po jedan Golf za svaku priliku", ističe Josef. "Ubrzo nakon te kupnje na salonu oldtimera zaljubio sam se u posebnu verziju prve generacije Golfa." To mu je bio prvi, kako kaže, "nepotrebni" Golf, i onda je krenuo proces formiranja kolekcije. Josef je svako malo na internetu pretraživao različite verzije Golfova i čim bi naišao na primjerak koji mu se sviđa (a koji je pritom imao nisku cijenu) kupio bi ga. Često se dogodilo da je na sami transport automobila do svoje garaže trošio više od iznosa koji je platio za sam automobil.

 

U garaži mu danas stoje modeli poput luksuznih one-off primjeraka, tuniranih GTI modela. Tako primjerice ima Golf MK1 koji ima klizeća vrata. Taj model napravljen je za salone automobila 1974. godine, a danas ga Josef s oduševljenjem pokazuje medijima. U kolekciji je i CitySTROMer iz 1981. godine. Riječ je o električnom modelu sa 12 baterija!

 

Jedan od tek 71 proizvedenih Golfova G60 Limited koji ima 210 KS i Syncro-4WD pogonom na sve kotače također je jedan od modela u vlasništvu ovog istinskog zaljubljenika u Volkswagen Golf. Najrjeđi model u kolekciji je jedinstveni Golf Mk1 rađen po narudžbi šeika, a ističe se kožnim sjedalima, telefonom u kabini i plemenitim drvenim elementima.

 

Zanimljivo je kako su automobili u originalnom stanju, odnosno niti na jednom modelu nije odrađena restauracija. Razlog? Jozef želi da automobili u kolekciji izgledaju "onako kako bi trebali izgledati s obzirom na godine", a ne da se ulažu tisuće u restauraciju nakon koje stanje ne bi bilo "autentično" i primjereno godinama. Josef Juza iduće godine planira otvoriti vlastiti muzej u kojem će posjetitelji moći razgledati njegovu bogatu kolekciju. Budući da su mu balkanske zemlje u kojima Golf gotovo da ima vojsku obožavatelja prilično blizu, mogao bi imati i dosta posjetitelja, premda po svemu viđenom u kolekciji nema TAS-ov Golf II diesel koji je na našim prostorima odavno zaslužio status legende... No nikad nije kasno da ga Juza nabavi, mnogi naime i dalje uporno voze našim cestama...

Izdvajamo

Iz drugih medija