PRODAJU SE U BESCJENJE

NESLAVNI REKORDERI: OVO JE PET AUTOMOBILA kojima vrijednost kao rabljenima pada više nego dionicama Agrokora!

 VW / Abdruck fuer Pressezwecke honora

Kupnja novog automobila prilično je stresan i zahtjevan posao. Uz redovite stavke koje se uzimaju u obzir prilikom kupnje, poput dizajna, motorizacije i razine opreme, mnogi ljudi razmišljaju i o tome hoće li moći prodati automobil po nekoj pristojnoj cifri nakon što prođe planirano vrijeme korištenja. Često upravo ta stavka može presuditi kada je kupac u dvojbi. Modeli poput Passata i Golfa lako će naći svoje kupce na tržištu rabljenih, dok ćete neke modele bezuspješno pokušavati prodati mjesecima, odnosno morat ćete im spustiti cijenu da bi pronašli kupca. Najčešće je riječ o skupim i jakim automobilima koji nakon 10-ak godina jako gube na vrijednosti, primarno zbog skupih stavki i servisiranja, zbog čega su mnogim kupcima odbojni. Ovim putem donosimo primjer pet automobila koji su najviše izgubili na vrijednosti. Dok ste nekad za neke od njih morali izdvojiti više od milijun kuna, danas ih se može dobiti po cijeni i do 90 posto manjoj od prodajne cijene. Krenimo redom:

5. MERCEDES SL 65 AMG

Mercedes

Mercedes je SL 65 AMG predstavio 2005. godine, a ispod poklopca se nalazio 6,0-litreni V12 motor od čak 612 KS! Svi koji su ga vozili izjavili su da nakon ovog modela svi ostali automobili djeluju anemično. A osnovni problem koji su mu svi "nabijali" na nos je nemogućnost prenošenja snage na asfalt. Primjera radi, SL 600 koji je bio gotovo 45 tisuća eura jeftiniji brže je sprintao do stotke (trebalo mu je 3,6 sekundi, dok SL65 juri za 3,8 sekundi). Ipak, SL 65 AMG se kupovao zbog prestiža, a u danas se našao na ovoj neslavnoj listi. I dok su svojevremeno kupci plaćali iznose od oko 150 tisuća eura, danas se ovi modeli na tržištu rabljenih nude već od 40 tisuća eura, što predstavlja deprecijaciju od čak 74 posto! Razlog tako niske cijene je iznimno skupo održavanje, a u slučaju da nešto pođe po zlu popravci će novim vlasnicima zadavati glavobolje.

4. MAYBACH 57

Maybach

Maybach je početkom novog milenija predstavljao odgovor Nijemaca na Rolls-Royce i Bentley modele. Model 57 na tržištu se našao 2002. i za kupce se borio s Roll-Royce Phantomom. Zanimljivo je da se Maybach 57 stajao čak 294 tisuće eura (za osnovni model), gotovo 20 tisuća eura više nego Phantom. Iako je doživio uspjeh, Maybach ipak nije uspio ugroziti popularnost Phantoma. Maybachovu luksuznu krstaricu danas se na stranim oglasnicima može naći po cijeni već od 60 tisuća eura, što predstavlja pad vrijednosti od 79 posto! Samo zamislite slučaj gdje prije 10 godina keširate gotovo 300 tisuća eura da bi danas za taj automobil primili tek 60 tisuća...

3. VOLKSWAGEN PHAETON W12

VW

Volkswagenova luksuzna limuzina također se našla na ovom popisu. Model s kojim je Volkswagen pokušao zapapriti BMW Seriji 7, Audiju A8 i Mercedes S-klasi sam po sebi se nije proslavio. Kupci su mu zamjerali prevelike sličnosti s Passatom, a tvrtki je donio gubitak od 2 milijarde eura ili čak visokih 28.100 eura po proizvedenom primjerku. Vrh ponude činio je Phaeton W12 koji je ispod poklopca skrivao 6,0-litreni W12 motor od 450 KS. Početna cijena ove verzije 2005. godine je iznosila nešto više od 100 tisuća eura. Kako se cijene kreću danas? Spomenuta verzija iznimno je deprecirala, pa ju tako na oglasnicima možete naći po cijeni manjoj od 15 tisuća eura...Dakle, izgubio je čak 85 posto svoje prvotne vrijednosti...

2. MERCEDES CL 55 AMG

Mercedes

Još jedan Mercedes na popisu je CL 55 AMG. Kada je predstavljen 2003. godine, proizvođač je postavio početnu cijenu od oko 100 tisuća eura. Ispod poklopca se krije 5,4-litreni V8 motor od 500 KS. Danas se ovaj model može dobiti po smiješnim cijenama, no svi koji ga kupe moraju računati s vrtoglavim računima servisa. Na oglasnicima se tako nudi već od 14 tisuća eura, dakle automobil je izgubio 87 posto vrijednosti!

1. AUDI A8 W12

Audi

Neslavni pobjednik je Audi A8 W12. Ispod poklopca se krije iz grupacije dobro poznati W12 motor (kao i u Phaetonu), a Audi je unatoč većoj popularnosti od Phaetona doživio još veći pad po pitanju cijene. Razlog je vjerojatno nešto veća početna cijena po kojoj se prodavao. Naime, prodavao se po cijeni od početnih 125 tisuća eura, a danas se određeni primjerci nude i po cijeni od 15 tisuća eura- deprecijacija od čak 88 posto!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:10