FOTO, VIDEO

NIJE POTRAJAO NI MJESEC DANA: KOENIGSEGG Agera RS oborila Bugattijev rekord 0-400-0 km/h!

Švedski proizvođač na svom je Facebook profilu objavio sliku sa natpisom koji jasno daje do znanja da su oborili rekord Bugatti Chirona koji tako nije trajao niti mjesec dana
 Facebook

Bugatti Chiron nedavno je oborio svjetski rekord od 0-400-0 km/h za samo 42 sekunde. Sve su potkrijepili videom, a na nedavno održanom salonu u Frankfurtu izloženi Chiron na prednjoj je maski imao broj 42 koji se odnosio upravo na broj sekundi koji je bio potreban za postizanje ove brzine i ponovno zaustavljanje na nulu. Švedski proizvođač hyper automobila Koenigsegg očito je pomno pratio ovaj pothvat svog konkurenta, a ako je vjerovati njihovim navodima, Bugattijev rekord bit će kratkog trajanja.

Koenigsegg

Naime, na facebook profilu Koenigsegga osvanula je slika Agere RS ispod koje stoji natipis "0-400-0MG". U kompaniji su napomenuli kako će detalje objaviti vrlo brzo, međutim gotovo je sigurno da su skinuli Chironov rekord. Podsjetimo, Afera RS je pogonjena 5,0-litrenim V8 motorom koji razvija 1160 KS, no postoji i verzija Agere One:1 koja broji 1360 KS uz 1369 Nm okretnog momenta. Iz zasad poznatih informacija spominje se kako je slabija verzija, Agera RS oborila rekord. Naime, na Youtubeu je već osvanula snimka na kojoj je kamerom izvana zabilježen pothvat koji se održao na testnom poligonu švedskog proizvođača, a autor videa tvrdi da je rekord oboren.

Sada su podaci i objavljeni: Koenigseggov tvornički vozač Niklas Lilja švedski hiperautomobil je iz stajanja potjerao do 400 km/h za zapanjujućih 26,88 sekundi pritom prešavši distancu od 1958 metara, a 9,56 sekundi i 483 metra kasnije potpuno se zaustavio. Mjeriteljski uređaj AiM EVO5 izmjerio je kako je za cijeli pothvat dostajalo 36,44 sekunde i prijeđenih 2441 metar.

Foto: Koenigsegg

Za usporedbu, Bugattiju Chironu je trebala za isti pothvat 41,96 sekundi na dionici od 3112 metra, a za volanom je sjedio Juan Pablo Montoya. Koenigsegg Agera RS je tako Bugatijevoj raketi pokazala tko je novi šerif u gradu na aerodromskoj pisti Vandel u Danskoj. Inače Koenigsegg Agera RS koja je vožena u ovom pothvatu ispod karbonskog poklopca ima dorađeni 5,0-litreni V8 iz modela One:1 snage 1360 KS i 1371 Nm najvećeg okretnog momenta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:38