NA TRŽIŠTU 2035. GODINE

OVAKO BENTLEY VIDI BUDUĆNOST: Električni konceptni EXP GT 100 uz 1500 Nm okretnog momenta nudi i osobnog asistenta koji preuzima upravljanje!

 
 Bentley

Bentley slavi 100. rođendan, a za tu su priliku u kompaniji odlučili predstaviti svoju viziju budućnosti koja nosi naziv EXP 10 GT. Koncept je to koji se ističe modernim dizajnom i mnoštvom tehnologije za koju Bentley vjeruje kako bi mogla zaživjeti kroz nekoliko godine. Primjerice, pogled na prednji dio otkriva masivnu masku koja svijetli pomoću čak 6000 LED žarulja! Nedavno nam je BMW predstavio svjetleću masku na modelu X6, pa se tako čini da će to postati trend u autoindustriji.

Foto: Bentley

Naravno, moglo se očekivati kako će pogon biti električni, a u Bentleyu navode kako zahvaljujući četiri elektro motora automobil raspolaže s čak 1500 Nm okretnog momenta. To znači ubrzanje do stotke za tek 2,6 sekundi, i maksimalnu brzinu od 300 km/h. Doseg? S jednim punjenjem moguće je, unatoč masi od 1900 kg i silnoj snazi prijeći čak 700 kilometara. Pritom punjenje do 80 posto traje samo 15 minuta. S takvim brojkama, budućnost izgleda odlično!

U unutrašnjosti se udobno mogu smjestiti četiri osobe (EXP 100 GT dug je čak 5,8 metara i širok 2,4 metra), a vozač sam bira želi li voziti, ili će tu radnju prepustiti „osobnom asistentu” koji koristi umjetnu inteligenciju, a „nalazi se” u kristalnom kućištu na sredini automobila. Osim toga, na temelju vozačeva raspoloženja (prati se sve, pa čak i krvni tlak!) mijenja projekcije i stilove vožnje - autonomna vožnja nudi se u pet različitih načina vožnje, a cool detalj je da primjerice dok se vozite kroz kišu i prometnu gužvu, Bentley na prozorima može projicirati snimku neke prijašnje, mnogo zanimljivije vožnje, primjerice po Azurnoj obali uz pogled na more. Time putovanje postaje ugodnije i opuštenije. Britanski proizvođač tvrdi kako bi ovaj koncept trebao u proizvodnju 2035. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:08