FOTO, VIDEO

OVAKVE VIŠE NE RADE: Ovo je Škodin sportski dvosjed 1100 OHC koji je predstavljen prije 60 godina

Mali dvosjed teži tek 550 kg, a maksimalna brzina iznosi mu impresivnih 200 km/h za što je zasluđan četverocilindraš snage oko 92 KS.
 Škoda

Kada je u pitanju motosport, Škoda svakako nije ime koje će vam prvo pasti na pamet, no svakako se imaju čime pohvaliti. Proizvođač koji je danas dio VW grupe tako nas je ovih dana podsjetio na model 1100 OHC, jednu od ikoni trkaćih staza koja slavi 60 godina od predstavljanja. Razvoj modela 1100 OHC započeo je u proljeće 1956. godine, a prva dva primjerka dovršena su do kraja 1957. godine.

Foto: Škoda

Mali dvosjed s izgledom koji podsjeća na Jaguar D-Type, ali i ostalih sportskih dvosjeda tog doba teži tek 550 kg, a maksimalna brzina iznosi mu impresivnih 200 km/h. Spomenutu brzinu postiže zahvaljujući kombinaciji aerodinamične karoserije i 1,089-litrenog četverocilindraša koji razvija oko 92 KS. Prvi primjerci na utrkama su debitirali sredinom 1958. godine, a zanimljivo je kako je testni vozač Škode Miroslav Fousek na debiju ostvario pobjedu na stazi Mlada Boleslav. To nije bio jedini uspjeh, budući da se ovaj automobil često nalazio na podiju utrka koje su se vozile u socijalističkim državama Varšavskog pakta.

Danas u Škodi svoje proizvodne napore usmjeravaju na proizvodnju velike količine modela namijenjenih široj publici, dok za zaljubljenike u brzu vožnju ostaju RS modeli. Ipak, teško da ćemo vidjeti da primjerak poput ovog opet izlazi iz tvornice češkog proizvođača, tim više što je već najavljena elektrifikacija voznog parka, pa će tako prva električna Škoda na tržištu biti već 2020. godine...

60 years of ŠKODA 1100 OHC from ŠKODA VIMEO PRO on Vimeo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:49