PRAVI RARITET

PRVI ALFA ROMEO IDE NA AUKCIJU: Model G1 iz 1921. mogao bi postići cijena veću od 1,5 milijuna dolara!

Pogonjen je prvim Alfinim šesterocilindrašem koji uz obujam od 6,3 litre broji i 70 KS koju omogućuju maksimalnu brzinu od, za ono vrijeme gotovo nevjerojatnih 138 km/h!
 RM Sotheby's

Ovaj prekrasan primjerak Alfe Romeo G1 iz 1921. godine tražit će novog vlasnika početkom iduće godine kada ide na aukciju. Riječ je o prvom modelu Alfe Romeo koji je proizveden u samo 52 primjerka, a vjeruje se kako je upravo ovaj jedini koji je "preživio" do danas. Tehnički to nije prva Alfa budući da je kompanija A.L.F.A. (Anonima Lombarda Fabbrica Automobili) osnovana 1910. godine, no tek je 1921. godine kompanija dobila ime Alfa Romeo udruživši se s poduzetnikom Nicolom Romeom, a upravo je G1 bio njihov prvi model. Zanimljiva je i priča vezana uz taj model. Pogonjen je prvim Alfinim šesterocilindrašem koji uz obujam od 6,3 litre broji i 70 KS koju omogućuju maksimalnu brzinu od, za ono vrijeme gotovo nevjerojatnih 138 km/h!

Foto: RM Sotheby's

Zanimljivo kako za ovaj model nije bilo potražnje u Italiji, pa je većina (čak 50 primjeraka) izvezena u Australiju gdje je i ovaj konkretan primjerak započeo svoj "životni put". Osim što je osvojio mnoga priznanja na različitim automobilskim događanjima poput Pebble Beacha, nalazi se u odličnom stanju budući da je prošao kroz 2 restauracije. Naravno, zbog svega navedenog očekuje se da će na aukciji u Phoenixu postići visoku cijenu. Iako rezervacijska cijena nije objavljena, iz aukcijske kuće RM Sotheby's koja je zadužena za prodaju napominju kako će budući vlasnik vrlo vjerojatno morati izdvojiti više od 1,5 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:16