KRENULA FORMULA 1

Raikkonen brži od Alonsa i Vettela u prvoj utrci sezone!

Znakovito je da je od sedam posljednjih pobjednika na startu sezone u Australiji, njih pet na kraju završavalo sezonu s naslovom svjetskog prvaka
 AFP

Kimi Räikkönen iz Lotusa završio je tek na sedmom mjestu na kvalifikacijskom treningu, ali to ga nije zaustavilo na putu prema pobjedi na prvoj utrci 64. sezone Formule 1, Velike nagrade Australije u Melbourneu...

Pobijedio je iskusni Finac deset godina nakon svog debija u Formuli 1 u pokeru s gumama odnosno ulascima u boks. Odlučio se na taktiku dvaju ulazaka, za razliku od njegovih, kako je utrka pokazala, najvećih rivala, na kraju drugoplasiranog Ferrarijeva Španjolca Fernanda Alonsa i trećeplasiranog Nijemca Sebastiana Vettela, aktualnoga trostrukog svjetskog prvaka u Red Bullu, koji su mijenjali gume tri puta premda je utrka praktički prošla bez kiše.

Nijemac je na službenom treningu završenom manje od pet sati prije početka utrke izborio prvu startnu poziciju. Držao ju je do 21. kruga (od 58 ukupno), kada je drugi put mijenjao gume. Na stazu se vratio iza Alonsa, koji je promijenio gume krug ranije. Na koncu, najbolje se kockao Räikkönen i pogodio.

Došao je 33-godišnji Finac do 20. pobjede u karijeri, druge otkako se lani vratio u natjecanje. Lani je slavio u Abu Dhabiju. Prvi je put preuzeo vodstvo u ukupnom poretku Formule 1 nakon Velike nagrade Španjolske 2008. godine.

Znakovito je da je od sedam posljednjih pobjednika na startu sezone u Australiji, njih pet na kraju završavalo sezonu s naslovom svjetskog prvaka. Sam je Räikkönen iskustvo proživio 2007.

Alonso, koji je lani bio vozač s najviše drugih mjesta (5), izborio je postolje 87. put u karijeri. Bolji su od njega po tom kriteriju samo Michael Schumacher (155) i Alain Prost (106).

Iza Alonsa plasirao se njegov momčadski kolega Felipe Massa, ispred Mercedesova debitanta Lewisa Hamiltona i drugog pilota Red Bulla, Marka Webbera.

Australac je bio najveći gubitnik starta. S druge je pozicije prije prvog zavoja pao na sedmu.

Sedmo je mjesto, nakon godinu dana pauze, u Force Indiji izborio Nijemac Adrian Sutil. I on je bio dva puta u boksu. Odmah iza njega plasirao se njegov momčadski kolega iz Škotske Paul di Resta.

Prva je utrka pokazala da bi Lotus (10. mjesto za Grosjeana) ove sezone mogao imati najbolji omjer brzine i potrošnje guma, Red Bull i Ferrari istakli su najveće kandidature za naslov, dok je Lewis Hamilton u izravnim duelima s najbržima postao svjestan Mercedesovih manjkavosti. Njegov momčadski kolega Nico Rosberg nije ni završio utrku.

Najbrži McLaren, Jenson Button, završio je utrku na devetom mjestu.

Formula 1, VN Australije:

1. K. Räikkönen (Lotus) 2 promjene guma

2. F. Alonso (Ferrari) 0:12.451, 3

3. S. Vettel (Red Bull) 0:22.345, 3

4. F. Massa (Ferrari) 0:33.577, 3

5. L. Hamilton (Mercedes) 0:45.561, 3

6. M. Webber (Red Bull) 0:46.800, 3

7. A. Sutil (Force India) 1:05.068, 2

8. P. di Resta (Force India) 1:08.449, 2

9. J. Button (McLaren) 1:21.630, 3

10. R. Grosjean (Lotus) 1:22.759, 3

...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:23