POVRATAK V8 KANAĐANKE

RENDER: ALFA MONTREAL VISION GT Moderna interpretacije čuvene Alfe Romea Montreala iz 1970. izgleda kao prava skulptura na kotačima

 
 RENDER Luca Serafini

Prva pomisao na Alfa Romeo modele većini će na pamet pasti Spider, Giulia ili Giulietta, no tek će se fanovi nakloniti modelu Montreal, 1970. godine predstavljenom na Salonu automobila u Ženevi, a koji je ime dobio jer je godine ranije bio predstavljen kao koncept na izložbi Expo 67 u Montrealu.

Razloga je više što je ova sjajna Alfa prošla „ispod radara” šireg interesa automobilista. Jedan od njih je taj što je u svoje vrijeme djelovala manje impresivno (premda joj je izgled podario čuveni dizajner Marcello Gandini iz Bertoneova studija) od direktnih suparnika poput Jaguara E-Typea ili Porschea 911.

RENDER Luca Serafini

No, veći je problem bio taj što je Montreal bio skuplji od oba. U idućih sedam godina izrađeno je tek 3900 primjeraka Alfinog 2+2 coupea kojeg je krasila iznimna aerodinamika te specifični detalji „narezane” maske prednjih svjetala kao i „škrge” za ventilaciju na bokovima iza vrata.

RENDER Luca Serafini

Sada kako vrijeme prolazi, Alfa Romeo Montreal, automobil tada vrlo moderne konstrukcije s naprednim sustavom ovjesa, koju je pogonio 2,6-litreni V8 motor od 200 KS (224 km/h max., 0-100 km/h 7,1 s), danas je sve zanimljiviji upravo zbog svog posebnog izgleda.

RENDER Luca Serafini

S tim se definitivno slaže i dizajner Luca Serafini koji je izradio rendere moderne interpretacija Alfina coupea. Svoju viziju je nazvao Montreal Vision GT, a svemu je zapravo kumovala Serafinijeva osobna priča.

RENDER Luca Serafini

Naime, 1986. njegov je otac kupio narančastu Montrealku i taj je događaj obilježio početak njegove ljubavi prema automobilskom svijetu.

RENDER Luca Serafini

Često bi odlazio u garažu gledati očevu narančastu Alfu, njene odsjaje, linije i pregibe na karoserije. Najviše mu se u sjećanje usjekao konkavan volan kakvih danas više nema u automobilima.

RENDER Luca Serafini

Vizualne usporedbe njegove moderne interpretacije i izvornog Montreala su očite. Scudetto, otvori dvostrukih prednja svjetla te „škrge” na bokovima sve je tu.

Vjerojatno će završiti u nekoj vozačkoj igri, a ovu Montrealku našeg doba, vjerujemo sudeć prema renderima, bilo bi lijepo vidjeti i na cesti...

RENDER Luca Serafini

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:34