ECO FRIENDLY PROIZVODNJA

STIŽU FORDOVI S DIJELOVIMA OD OSTATAKA MLJEVENE KAVE IZ McDONALD'SA 'Materijal je puno čvršći od plastike, a za proizvodnju se troši manje energije'

 
 Ford

Ford i McDonald’s America najavili su suradnju po pitanju "eco friendly" proizvodnje dijelova za automobile. Nije šala, naime, američki lanac brze prehrane na godišnjoj razini pripravi desetke milijuna šalica kava, a ostataka (taloga) pritom se nakupi na milijune tona što završava u otpadu.

No, otkriveno je kako ostaci skuhane kave relativno jednostavnim postupkom, koristeći visoke temperature i nisku razinu kisika, uz mješavinu plastike i drugih aditiva, mogu biti konvertirani u izdržljiv materijal koristan za autoindustriju.

Ford

Tako dobiveni materijal izuzetno je otporan i lako obradiv, a dijelovi automobila "od kave" lakši su za 20 posto od standardnih plastičnih. Povoljna je i stavka što je za proces kalupljenja potrebno utrošiti 25 posto manje energije, naveli su Ford i McDonald’s America u zajedničkom priopćenju.

Ford

Prema standardima Forda u proizvodnji, takvi materijali od taloga kave mogu se iskoristiti za izradu unutarnjeg okvira svjetala te niza drugih dijelova u unutrašnjosti, ispod poklopca motora i na karoseriji.

Ford

"Poput naše kompanije McDonald's, i Ford je posvećen smanjenju otpada, a stalno tražimo inovativne načine za postizanje tog cilja", rekao je Ian Olson, jedan od šefova McDonald'sa America. "Pronalaženjem načina na koji ćemo talog kave koristiti kao resurs, dolazimo do suradnje u kojoj različite kompanije zajedno mogu povećati sudjelovanje u ekonomiji zatvorenog kruga.“

Ford

U proces su uključene još dvije tvrtke koje razvijaju zelene tehnologije - Varroc Lighting Systems koji izrađuje prednja svjetla za Ford modele te kompanija Competitive Green Technologies koja talog kave pretvara u materijal koji se koristi za izradu komponenti automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:15