BUDUĆNOST TOYOTE

Toyotin Concept-i koristi umjetnu inteligenciju kako bi se povezao s vozačem, koristi svjetla, zvuk, pa čak i dira vozača!

"Srce" ovog koncepta je sustav umjetne inteligencije "Yui" koji vozaču olakšava svakodnevni život

Još jedna u nizu inovaciju na sajmu elektroničke opreme u Vegasu privukao je i velike svjetske automobilske proizvođače. Jedan od njih je i Toyota koja je predstavila svoj futuristički Concept-i koji predstavlja budućnost japanskog proizvođača. Dizajniran je u Californiji, a koristi tehnologiju stvorenu u Toyotinom laboratoriju za inovacije. Primarni cilj je ponuditi dobro iskustvo vozačima i to putem ugrađenog sustava umjetne inteligencije koji može predvidjeti ljudske potrebe i, kako kažu u Toyoti, olakšati život svojim korisnicima.

Foto: Toyota

Prema riječima Boba Cartera iz Toyote, cilj je stvoriti obostranu povezanost vozača i automobila, odnosno ugrađenog sustava s umjetnom inteligencijom koji predstavlja "srce" ovog koncepta. Sustav je dobio ime "Yui". Carter je u izjavama išao toliko daleko da je izjavio da sustav ima mogućnost učenja putem kojeg može ostvariti značajan i ljudski odnos s vozačem. "Yui" tako može koristiti svjetla, ispuštati zvukove, pa čak i dirati vozača kako bi ukazao na neke kritične točke poput potencijalne opasnosti.

Veliki head-up zaslon sadrži sve bitne informacije, a vozač može i sam voziti automobil budući da uz autonomni način postoji i "normalan" ručni način vožnje. Prilikom ulaska u vozilo sustav natpisom na vratima pozdravlja putnike, a na stražnjem dijelu također projicira poruke o svom kretanju, a u Toyoti su otišli toliko daleko da auto čak može preko prednjeg svjetla namigivati vlasniku. U svakom slučaju zanimljiv koncept...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:05