RESTOMOD

VIDEO: OVO JE LIMENI LJUBIMAC LEGENDE GRUPE B Čuveni relijaš Walter Röhrl kupio unikatni Porsche 356, a evo i priče o ovom nevjerojatnom roadsteru...

 

Walter Röhrl, relijaška legenda iz Grupe B, obogatio je svoju kolekciju automobila unikatnim Porscheom 356.

Naime, njegov primjerak ispod poklopca motora sakriva snažni 3,0-litreni turbo 'šestak' iz Porschea 930 Turbo, a nazvan je 3000 RR.

Osim što je sama takva kombinacijaposebna ovaj automobil ima i vrlo zanimljivu priču.

Projekt je pokrenuo stari zrakoplovni mehaničar Viktor Grasher, koji se nakon pola životnog vijeka provedenog u Australiji vratio u Austriju s čak tri Porschea 356.

Grasher je svoj nedovršeni Turbo 356 držao u kontejneru te ga je redovito dolazio gledati. Znao je da mu je prijeko potrebna ozbiljna restauracija, ali za to nije imao snage.

Nažalost, vrijeme je prolazilo, a Grasher je u međuvremenu preminuo te nikad nije imao priliku vidjeti kako bi ovaj projekt mogao zasjati.

Rafael Diez, vlasnik Diez Classica, saznao je za tužnu priču, otkupio sva tri primjerka legendarnog Porschea te odmah započeo restauraciju.

Prilikom restauracije 3000 RR-a, primijetio je kako je Grasher već napravio velik posao – turbo motor već je bio u automobilu, ugrađeni su prošireni blatobrani, a i prednji kraj bio je modificiran u stilu 911-ice S.

Diez je odlučio promijeniti položaj volana s desne na lijevu stranu, napravio je velik limarijski posao te ga je pobojao u prekrasnu sivu boju.

Odmah nakon završetka restauracije, Diez je uzbuđeno pozvao starog relijaša Waltera Röhrla da proba testirati automobil.

"Bio sam iznimno skeptičan oko ovog 356 B Roadstera s turbo motorom. Činilo mi se da je previše promijenjeno, ali onda sam ostao zapanjen koliko je savršeno uravnotežen od samog početka vožnje“, izjavio je Röhrl.

Relijaška legenda dodaje kako kombinacija 260 konjskih snaga straga i niskog prednjeg kraja omogućava odličnu preciznost, ali i puno zabave. Naravno, nije bilo dugo potrebno da se Röhrl odluči otkupiti ovaj automobil jer ga je jednostavno oduševio.

Iako Viktor Grasher nikada nije imao priliku vidjeti dovršenu verziju njegovog projekta, vjerujemo da odozgo ponosno gleda jer uz Waltera Röhrla ova priča nikad neće biti zaboravljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:17