KAKO JE TO MOGUĆE?

VIDEO: 'OVO JE ODVRATNO, IZGLEDA KAO ŽELE OD ULJA!' Pogledajte što je mehaničar pronašao u motoru tek 2 godine starog auta koji nije mogao upaliti...

Facebook

 

YouTube je prepun videa s havarijama motora kao rezultat lošeg održavanja ili neodržavanja vlasnika automobila, često i zbog samog propuštanja intervala zamjene ulja.

I ovaj je videozapis vrlo brzo postao viralni hit, a snimio ga je automehaničar u jednoj radionici u Massachusettsu, Posebno je zanimljiv jer pokazuje neobičnu želatinoznu masu u karteru motora tek dvije godine starog Chevroleta Cruze.

Naime automobil je dovezen u servis jer vlasnik nije mogao pokrenuti motor. Vjerovalo se da je problem u starteru, a osjetio se i miris paljevine.

Standardan proces kod detektiranja kvara je i ispuštanje ulja kako bi se napravila dijagnoza podmazivanja, koje ako je loše, ili nedovoljno, može dovesti do velike havarije.

Prvi problemi su uočeni već kod uklanjanja uljnog filtera, da nešto stvarno nije u redu s motorom bilo je jasno kada su skinuli čep za ispuštanje ulja, a nakon skidanja kartera imalo su što i vidjeti! Gusta želatinozna masa nešto je što u servisu nikada nisu vidjeli.

Nakon što je mehaničar Brendan Thibeault postavio video na svoj Facebook profil, s pitanjem zna li netko kako je moguće da se ulje pretvorilo u želatinoznu masu počela su nagađanja.

Uglavnom, vjeruje se kako je uzrok miješanje rashladne tekućine i ulja, te da je uzrok pregrijavanje motora zbog isparavanja vode za hlađenje pri čemu toplina učvršćuje ostatak kemikalija poput propilen glikola ili etilen glikola, oba aktivna sastojka u većini antifriza i rashladnih sredstava, ovdje pomiješano s uljem.

Propilen glikol može postati želatinozan u ekstremnim toplinskim uvjetima, jer se koristi i kao emulgator... Imate li vi ideju kako se ovako što moglo dogoditi?

Izdvajamo

Iz drugih medija