OBITELJSKA SREBRNINA

VIDEO: OVO JE PET NAJRJEĐIH Porschea koji danas vrijede poput suhog zlata

GT Spirit

Na službenom Youtube kanalu njemačkog proizvođača objavljen je video u kojem se prikazuje 5 najrjeđih Porsche modela čije cijene danas idu u nebo

Porsche iza sebe ima dugu povijest i tradiciju, pa je odabir najboljih modela od samog početka do danas prilično zahtjevan posao. Ipak, u Porscheu su odlučili istaknuti 5 modela, a svoje su razmišljanje i obrazloženje objavili u video isječku na YouTubeu. Budući da je odabir najboljih modela prilično subjektivan, njemački proizvođač odlučio je napraviti top listu s najrjeđim modelima.

Na petom mjestu nalazi se 964 Turbo S iz 1992. godine, kojeg je Porsche proizveo u samo 86 primjeraka. U odnosu na standardni 964 Turbo bio je lakši za 180 kg, a 3,3-litreni motor razvijao je 360 KS (40 KS više).

Jedno mjesto ispod njega rezervirano je za 924 Carreru GTS. Riječ je o najekstremnijoj verziji koja je razvijena 1981. godine. Prva verzija razvijala je 250 KS, što je uz laganu karoseriju (ukupna težina oko 930 kg) rezultiralo impresivnim performansama. Proizvedeno je samo 50 primjeraka.

Mjesto na podiju zauzima pravi raritet- Porsche 911 GT1. Dizajniran za natjecanje na Le Mansu, a budući da je za sudjelovanje u GT1 klasi bilo potrebno proizvesti barem 20 serijskih primjeraka. Porsche je proizveo 21 primjerak čime 911 GT1 zauzima 3. mjesto na ljestvici najrjeđih Porschea. Treba napomenuti kako ova jurilica razvija čak 544 KS.

Tik do pobjednika našao se 911 SC/RS. Proizveden je zbog regulacija vezanih uz legendarnu Grupu B u samo 20 primjeraka. Riječ je o modelu koji je bio lakši za 450 kg u odnosu standardni 911 SC, a uz to je sa snagom od 250 KS bio i 40 KS snažniji.

Na vrhu se nalazi legendarni Porsche 356 America Roadster. Riječ je o lakšoj verziji modela 365, a proizvedeno je samo 16 primjeraka, i to isključivo za tržište SAD-a.

Ovo su najrjeđi Porsche modeli, a nas zanima koji su vaši favoriti?

 

Izdvajamo

Iz drugih medija