ISUKALI ADUTE

VIDEO: Što je bolje imati ispod poklopca: više konjskih snaga ili više okretnog momenta? Odgovor daje dvoboj dva Citroëna C5 Aircrossa

 
 Youtube screenshot

Ljubitelji benzinaca i ljubitelji dizelaša vrlo često imaju rasprave što je bolje i brže od toga dvoje. Dizelaši u pravilu imaju veći okretni moment pa bolje ubrzavaju, dok benzinci imaju više „konja“ pa imaju bolju krajnju brzinu, ali realno najbolji način da se to provjeri jest utrka sličnih automobila s takvim motorima.

Upravo je to bila misao vodilja poznatom turskom dvojcu s kanala Motor1 na YouTubeu. Usporedili su dva Citroëna C5 Aircross koji bi u svojim benzinskim i dizelskim verzijama trebali biti vrlo slični prema performansama, a opet različite su brojke što se tiče okretnoga momenta i snage.

Tako benzinsku verziju pokreće 1,6-litreni 'turbak' sa 180 konjskih snaga i 250 Nm okretnoga momenta, a dizelsku verziju pokreće 1,5-litreni turbodizelaš sa 130 konjskih snaga i 300 Nm okretnoga momenta.

Odnosno, jedan C5 Aircross ima 50 'konja' više, a drugi ima 50 Nm više. Također, oba SUV-a su opremljena automatskim mjenjačima i kontrolom proklizavanja te imaju vrlo sličnu masu.

Dvojac je napravio utrku ubrzanja na čak tisuću metara, a uz to napravljena je i utrka „u pokretu“ te test kočenja. Kako bi saznali koji C5 Aircross je brži i što je zapravo bitnije, snaga ili okretni moment, pogledajte videouradak ispod.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 18:44