SWIPE TUNING

VIDEO: UPRAVLJAJTE MAPOM MOTORA PUTEM PAMETNOG TELEFONA Ford Focus ST pomoću aplikacije dobiva 330 konjskih snaga i 515 Nm pa je snažniji od Golfa R

    AUTOR:
    • Tin Koren

  • OBJAVLJENO:
  • 25.03.2020. u 22:18

Mountune

 

Danas je preko naših pametnih telefona moguće skoro sve napraviti. Plaćaju se računi, naručuje se hrana, imamo mobilno bankarstvo, a sada se razvila aplikacija i za ozbiljno tjuniranje novog Forda Focusa ST.

Tako već sada možete zaboraviti na prljave ruke, znoj s čela, brušenje glava motora, slaganje mapa, otvaranje turba i svih ostalih zahvata u radionici... To će uskoro biti prošlost jer stiže swipe tuning!

Aplikaciju je razvila britanska tuning kuća Mountune, koja je već od prije poznata kao specijalist za Fordove, a naziva ju SMARTflash.

 

Jedina fizička modifikacija koju je potrebno napraviti jest promjena filtera zraka, a potom se mobitel spaja na automobil pomoću adaptera za OBD priključak.

 

Vlasnik automobila potom može birati između tri načina rada – serijskog, protuprovalnog i Performance.

Zahvaljujući odlično razvijenoj mapi, Performance mode podići će snagu motora na gotovo 330 konjskih snaga i 515 Nm okretnoga momenta.

 

Takvim povećanjem snage, Focus ST postaje snažniji od gotovo svih konkurenata u klasi „hot-hatch“. Također, ubrzanje mu je palo s 5,7 sekundi na samo 5,2 sekunde do 100 km/h pa je i u teoriji najbrži među konkurentima.

 

Mountune nudi cijeli paket modifikacija, pa uz aplikaciju i bolji filter zraka stižu i posebni aluminijski naplatci te set naljepnica.

Britanski specijalist obećaje da će Focus ST nakon mapiranja imati i znatni bolji zvuk, a cijeli paket košta tek 600 funti (oko pet tisuća kuna).

 

Izdvajamo

Iz drugih medija