FOTO, VIDEO

ZA DRŽAVNI VRH: Pogledajte sve detalje blindiranog BMW-a X5 koji može izdržati napad s 15 kg TNT-a!

 
 BMW

Tržište blindiranih vozila bogatije je za još jedan model – BMW X5 Protection VR6. Riječ je naravno o blindiranoj izvedbi novog BMW-a X5 koja na prvu izgleda kao još jedan crni X5, no zapravo „ispod kože” krije tajnu. Naime, ovaj SUV otporan na metke može zaštititi putnike od napada s 15 kg TNT-a na samo četiri metra udaljenosti. Kompletna karoserija je prerađena tako da automobil zadovoljava VR6 razinu balističke zaštite.

Foto: BMW

Prozori debljine čak 30 mm, posebno podvozje koje može zaštititi i od granate, posebne gume s ojačanim bočnim stranama mogu podnijeti i vožnju čak i kada u potpunosti izgube tlak garantiraju maksimalnu sigurnost za vozača i sve putnike koji se nađu u opasnosti.

Iako blindirana vozila ponekad zbog dodatne težine znaju biti troma, to ovdje nije slučaj. Naime, ispod poklopca se nalazi dobro poznati 4,4-litreni twin-turbo V8 motor snage 523 KS uz 750 Nm okretnog momenta koji omogućava ovom monstrumu ubrzanje do stotke za niskih 5,9 sekundi, dok je maksimalna brzina ograničena na 210 km/h.

Na mjestu gdje su inače držači za čaše nalaze se novi prekidači za raznovrsne funkcije, a u slučaju napada jednim pritiskom vozač može zatvoriti sve prozore, zaključati vrata i „pripremiti” automobil za izdržavanje napada prilikom kojeg BMW proizvodi glasan zvuk kako bi otjerao „neprijatelje” i prizvao potencijalnu pomoć. BMW nije objavio cijenu, no sigurno je kako će ona biti u stotinama tisuća eura...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:33