ISTRAŽIVANJE

Zračni jastuci za koljena nemaju puno utjecaja na sigurnost u automobilima?

 
 IIHS

Najnovija studija koju je proveo američki IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) pokazala je da zračni jastuk za koljena ima zanemariv utjecaj na smanjivanje rizika od ozljede.

Volvo

Ovakvi zračni jastuci obično se nalaze i aktiviraju na donjem dijelu armature s ciljem smanjivanja ozljeda nogu te na sebe osim toga preuzimaju i dio sila koje bi inače preuzela prsa i abdomen vozača odnosno putnika. Kako bi ocijenili u kojoj se mjeri i s kolikim uspjehom to u slučaju nesreće doista i događa, istraživači IIHS su prikupili i analizirali podatke iz raznih crash testova (više od 400 njih), ali i stvarnog života (iz 14 saveznih država) i usporedili one u vozilima s i vozilima bez jastuka za koljena.

Volvo

Ispostavilo se da su oni na crash test lutkama imali samo mali ili nikakav utjecaj na ozljede, dok su podaci iz života pokazali da je rizik od ozljede s njima smanjen, ali samo sa 7,9 na 7,4 posto. Iz svega toga IIHS zaključuje kako ovi jastuci utječu na sigurnost znatno manje nego što se to često misli...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:20