PUTOPIS AUTO KLUBA

VIDEO PRIČA S KRAJA SVIJETA Naša pustolovka javila se iz Ushuaije, samog juga Argentine gdje nema koronavirusa i gdje se voze prastari Renaulti!

 
 Riana Petanjek

Sjećate se “Života na Sjeveru” ? To bi bio najbrži i najkraći opis Ushuaiae, osim što je ovaj životna jugu i to krajnjem jugu Argentine. I da, ovdje nema zaraženih koronavirusom. Nema ih uopće u Argentini.

Kako se živi na kraju svijeta? Ludi vjetar, snijeg na Andama koje okružuju grad, zimska odjeća čak i sad, usred njihovog ljeta, zalasci sunca oko deset navečer, ukusna morska hrana,koja je zamijenila krave sa sjevera Argentine, šarenilo kuća i fascinantan vozni park.

To bi bilo prvo što sam zamijetila po dolasku na kraj svijeta ili Fin del Mundo, kako Ushuaiau zovu.

Smješten na obalama Beagle kanala, ovaj lučki grad, samim svojim geografskim položajem, koji Ushuaiau čini zadnjim naseljenim gradom prije Antartike, privlači brojne turiste, kad se tome još dodaju prirodne ljepote Ognjene Zemlje, provincije koje je Ushuaia glavni grad, dobijete jedan od poznatijih argentinskih turističkih proizvoda.

I mjesto koje je i više nego opravdalo sva moja očekivanja.Fascinantan vozni park ne znači da ćete vidjeti najbolje aute ikad, zanimljiv je, jer ima baš sve!

Od prastarih buseva i automobila, koje teško da ćete pronaći kod nas u voznom stanju, pa do najnovijih auta svih mogućih marki. Kao što će vas osvojiti njihove šarene kuće svih oblika, tako će vam biti zanimljivo šarenilo automobila na cesti.

A čovjek bi pomislio da je na kraj svijeta teško dovući svaki auto kojeg se sjete, posebno s obzirom na to da su odvojeni od svega, pa i od ostatka Argentine.

Tako da, najkraći odgovor na što se vozi na kraju svijeta, bi bio : sve što ide!! Nisam dugo čekala potvrdu osobnog zapažanja, moj sugovornik u Ushuaiai, Braco Mustapič, objasnio mi je kako su do ove zadnje krize u Argentini, stanovnici Ushuaiae aute mijenjali češće nego košulje.

“To im je bio neki đir!” Uz situaciju za aute objasnio mi je i kako se zalaganjem hrvatske zajednice, koje je član, uz Argentinsku i zastavu Ognjene zemlje, vijori baš Hrvatska zastava usred kraja svijeta.

Iako Ushuaia ima velik broj različitih zajednica, Hrvati su dio ovog područja još od prije prvog svjetskog rata.

Zajednica se ponekad nalazi u njegovom hotelu Mustapic, gdje su i sa mnom neki od njih pili kavu i dijelili svoje priče. U idućem javljanju stiže i video, sa svim onim što ovaj južni kraj svijeta čini nevjerojatnim, a odakle se ovaj put javlja naša pustolovka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 01:02