Servis

Polarizirane naočale za vožnju najefikasnije su protiv zasljepljivanja tijekom vožnje

Sunčane naočale s polariziranim lećama posebno su popularne među nautičarima, pilotima i skijašima, ali su odlične i za vozače jer smanjuju te gotovo u potpunosti eliminiraju opasan i neugodan efekt odbljeska s vodene, staklene ili metalne površine
 Ivan Lacković

Neugodan odbljesak sunčeve svjetlosti za volanom pojava je s kojom su dobro upoznati svi vozači. Osim što je često prilično nezgodna jer zasljepljuje, ali istovremeno i smanjuje kontrast ta pojava pri dužim vožnjama može biti i vrlo opasna pošto izaziva žmirkanje i dodatno zamara oči, koje se stalno moraju prilagođavati promjeni uvjeta osvjetljenja. Osim što se odbljesak primjećuje na cesti, vjetrobranskim staklima i drugim površinama te ostalim vozilima u prometu, efekt neugodnog blještavila u nekim se slučajevima može pojaviti i na instrumentnoj ploči ispred samog vozača, što također može djelovati zasljepljujuće.

Zašto, zapravo, dolazi do tog efekta? Prema riječima Ane Jerbić iz zagrebačke tvrtke Optika Formula R&R, odbljesak nastaje kad zrake sunčeve svjetlosti pod određenim kutem padnu na mokri kolnik, vodenu, staklenu ili metalnu površinu. Prirodna svjetlost pritom pada na takav način da lomljena i reflektirana zraka čine puni kut, a za posljedicu ima spomenute neugodne situacije s kojima se vozači susreću gotovo svakodnevno.

Rješenje koje olakšava taj problem su sunčane naočale, ali ne obične (ma kako kvalitetne ili skupe bile), nego one s polarizacijskim staklima. Postoje već osamdesetak godina i posebno su tražene na moru i u zraku, a osim nautičara i pilota njima se koristi i sve veći broj skijaša. Upravo stoga zanimljivo je i da većini vozača, pogotovo na našim cestama, još uvijek predstavljaju veliku nepoznanicu.

Razlika u odnosu na klasične sunčane naočale, naime, postaje primjetna već pri prvom susretu s naočalama s polarizacijskim slojem, koji gotovo u potpunosti onemogućava prodor reflektirane svjetlosti do vozačeva oka. Klasične sunčane naočale s nepolariziranim staklima, naime, filtriraju prodor i horizontalnih i vertikalnih zraka svjetlosti, pa je odsjaj tek prigušen, ali ne i eliminiran. Osim toga, filtriranje svih komponenti svjetlosti za posljedicu ima i smanjenje oštrine vida. S druge strane, polarizirane leće poput Zeissovih, kakve smo i mi imali prilike isprobati, omogućavaju prolaz samo onog dijela svjetlosti koji je važan za jasan pogled, ali blokiraju raspršenu i iskrivljujuću komponentu. Dodatno, takve leće pružaju i potpunu UV zaštitu, dok posebne polarizirane leće Zeiss Skylet polarizacijski sloj kombiniraju i sa dodatnim zatamnjenjem za povećanje kontrasta.

Cijene takvih leća na tržištu variraju i u pravilu su skuplje od nepolariziranih te za njih, ovisno o proizvođaču i ostalim karakteristikama, treba izdvojiti od par stotina kuna naviše za one osnovne, pa do preko tisuću po leći za one najkvalitetnije. Nije malo, no za vozače koji provode puno vremena na cesti čak i potonja opcija pokazat će se isplativom…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 20:01