Žaruljice

Pregaranje se rješava za 200 kn

Željko Puhovski

Svi noviji automobili skloni su čestom pregaranju žarulja, što je pogotovo često na francuskim i talijanskim primjercima sa H7 žaruljicama. No, problem se može riješiti uz malo truda i dobrog autoelektričara

Vlasnici francuskih automobila često muku muče sa stalnim pregaranjem žaruljica H7. Isto muči i vlasnike talijanskih, ali prije nego ljubitelji njemačkih automobila počnu likovati moramo ih razočarati - to nema veze s kvalitetom auta, nego s činjenicom da velik broj francuza i talijana ima opciju automatskog paljenja svjetala. Kad počne verglanje, elektropokretač povuče puno struje, a napon počne varirati i žaruljice trepere. Najveći je problem pritom hladna žarna nit koja se naglo zagrijava. Jasno, uvijek izgaraju žaruljice kratkog svjetla, dok one za duga svjetla traju puno dulje, što je i logično, jer duga svjetla nikada ne ostavljate upaljena.

Željko Puhovski
 

Od svih žarulja, u prvom redu zbog minijaturne žarne niti, najosjetljivije su H7. Možete joj pomoći tako da smanjite šok prilikom paljenja svjetala dodatnim elektroničkim sklopom koji bi u samom početku pružio otpor, a zatim ga smanjio. Jasno, u trgovinama autodijelova ne možete ga pronaći, za razliku od običnih žarulja za 50 kuna par i tzv. long life žarulja koje zaista traju dulje i koštaju 100 kuna. Međutim, i zamjena jednom u šest mjeseci je previše, pogotovo ako ste prije sa žaruljicama H4 izdržali i pet godina. Rješenje se krije u trgovinama elektroničkim dijelovima.

Bolje autoelektričarske radionice ugrađuju, naime, NTC otpornik (NTC za struje od 10 ampera otpora 5 ohma dovoljan je za žarulje do 100 watta) u serijskom spoju koji ima negativni temperaturni koeficijent. To znači da se tom otporniku s porastom temperature smanjuje otpor i pada na minimalnu vrijednost već iznad 70 °C. Rezultat je postupno zagrijavanje žarnih niti i lagano smanjenje napona od oko 0,5 volti.

Ima li ugradnja NTC otpornika nedostataka? Moderni auti prijave grešku prilikom paljenja svjetala, ali odmah ugase lampicu upozorenja kad otpor na otporniku padne i svjetla zasjaje punim sjajem. Također, može se ugraditi na bilo koju klasičnu žaruljicu sa žarnom niti, ali taj posao prepustite autoelektričaru, koji će vam to ugraditi za 200 kuna.

Izdvajamo

Iz drugih medija