DOBRO JE ZNATI

SERVIS: TKO GA NE BI POŽELIO U AUTU - DŽEPNI STARTER mijenja kleme, power punjač i diodnu lampu

S kapacitetom od 7200 mAh Jump Starter u sebi nosi dovoljno struje za prosječno pet startanja motora s ispražnjenim akumulatorom, ovisno o modelu dakako, a puni se ili na kućnoj utičnici ili na 12-voltnom ulazu u vozilu
 Ivan Lacković

Premda ste si već više puta obećali da vam se to više nikada neće dogoditi, zima vas je uspjela iznenaditi i ove godine. Umjesto da se normalno odvezete na posao akumulator koji je otkazao poslušnost jednoga vas je jutra ponovno natjerao da automobil ostavite pred kućom i sjednete na tramvaj, autobus, taksi…, i da stvar bude gora, k tome još i zakasnite na posao.

Naravno, može to i drugačije. Osim odavno postojećih i dobro poznatih rješenja za takve situacije, poput redovitog preventivnog pregledavanja i održavanja akumulatora, ali i prve pomoći u vidu kablova za koje smo naučili da ih je uvijek pametno imati prtljažniku, spas iz prve ruke nude i tzv. power starter uređaji.

No, za razliku od onih na koje prvo pomislimo kad se spomene taj pojam, ovaj uređaj kakav smo imali prilike isprobati ne mora se nužno držati u prtljažniku jer sa svojim skromnim dimenzijama i masom (145 x 83 x 25 mm, 310 grama) stane i u džep, a kamoli u pretinac poput onoga za rukavice.

Osim što služi za pokretanje vozila u hladnim uvjetima ili kod ispražnjenog akumulatora, Jump Starter 7200 vrlo je praktičan zbog još nekih sitnica. Za početak, on posjeduje i USB priključak, što znači da može poslužiti za punjenje mobilnog telefona ili nekog drugog powerbank uređaja, a zgodan detalj predstavlja i diodna svjetiljka 0,5 W na koja se nalazi na njegovom vrhu.

S kapacitetom od 7200 mAh i strujom za pokretanje od 300 A, uređaj se može na kućnoj utičnici napuniti preko noći, ali i automobilskom upaljaču odnosno 12-voltnom ulazu, što onda traje nešto duže. Stanje napunjenosti vidi se na diodnoj niski na njegovoj prednjoj strani, a s jednim punjenjem može se odraditi oko pet startanja motora. Starter funkcionira u temperaturnom rasponu od minus 20 do plus 60 stupnjeva Celzijusa, a po cijeni od 750 kuna prodaje ga zagrebačka Elektromedia.

Ukratko

Dimenzijama tek malo veći od telefona, Jump Starter lišava potrebe za kablovima, ali i traženjem donora koji će posuditi struju. Uređaj se puni na kućnoj utičnici ili u autu (kablovi stižu u kompletu), ali isto tako može poslužiti kao power bank za nadopunjavanje vašeg mobilnog telefona

Praktični Jump Starter može poštedjeti od glavobolje, ali ga vozač mora redovito nadopunjavati jer mu prazan sigurno neće biti ni od kakve koristi. Svjetiljka 0,5 W na vrhu Jump Startera praktičan je dodatak koji u automobilu često zna biti od velike pomoći. Diodni indikatori uvijek pokazuju stanje napunjenosti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:31