Garmin head up zaslon

Uvijek u vidnom polju

Popularne smartphone navigacije puni smisao dobivaju uz prijenosni head up zaslon. Riječ je o odličnom i sigurnom rješenju, posebno za one koji rade puno kilometara na manje poznatom terenu
 Željko Puhovski

Karika koja je nedostajala je tu: Garmin je predstavio prijenosni head up zaslon za jednostavan siguran prikaz sve popularnijih navigacijskih informacija s pametnih telefona. Funkcionira kao i svaki drugi skupi head-up u nekom prestižnom modelu, no na ovaj je način, po cijeni od 1250 kn, dostupan za bilo koji auto.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU KLIKOM NA SLIKU

Kompaktni uređaj solidne izrade smješta se na armaturu tamo gdje to vozaču najviše odgovara, a zanimljivo je da to ne mora nužno biti točno ispred njega, budući da su informacije na plastičnom zaslonu čitljive i iskosa. Bluetoothom se povezuje s bilo kojim kompatibilnim Android, Windows ili iPhone telefonom, s kojim smo ga i mi imali priliku isprobati. Kombinacija head upa i iPhona 5 s instaliranim Navigonom (osim njega ima i podršku za Garmin StreetPilot) funkcionira besprijekorno. Za uparivanje treba desetak sekundi, nakon čega sve upute s telefona vozač ima u svom vidnom polju. Plus pritom predstavlja i automatsko podešavanje svjetline, pa je head up zaslon jednako ugodno čitljiv i danju i noću.

Veličina informacija na zaslonu ovisi o njihovoj važnosti, pa njime dominiraju strelica smjera i udaljenost do sljedećeg skretanja, dok su nešto manjim slovima prikazani podaci poput predviđenog vremena dolaska, preporučene prometne trake, ograničenja brzine... Baš kao i smartphone, head up može prenijeti podatak o zastojima na cesti i položaju kamera. Zajedno sa zvučnim uputama, uz ovaj se zaslon vozač teško gubi.

Jedina slabija točka sustava krije se u činjenici da head up zaslon nema bateriju te stalno mora biti spojen na 12-voltnu utičnicu, pa kabel pri spajanju treba pažljivo provesti kako ne bi smetao u vožnji. Ništa strašno, ali ostaje dojam da se to moglo izvesti i bolje. Ipak, pohvalu zaslužuje dodatni USB utor na 12V priključku, pa nema straha od pražnjenja smartphonea...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:44