Rabljeni

TEST FORD FIESTE: Popularni mališan na dobrom glasu

Fiesta se općenito smatra kvalitetnom i pouzdanom, posebno nakon 2012. godine
 Željko Puhovski

Jedan od popularnijih malih automobila širom svijeta, Ford Fiesta, po prvi se put pojavio još tamo davne 1976. godine, što znači da upravo ovih dana slavi i svoj 40. rođendan. Još uvijek aktualna, šesta generacija Fieste pojavila se još tamo 2008. godine, da bi četiri godine kasnije doživjela blago tehničko dotjeravanje i facelift koji joj je podario novi izgled u skladu s ostatkom tadašnje Fordove europske ponude.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Za razliku od 1,4-litrenog primjerka kojega smo u Auto klubu svojedobno imali i na testu izdržljivosti (i s njim u nešto manje od dvije godine prevalili 100.000 kilometara bez ikakvih kvarova osim dvije pregorene žaruljice), ovaj pokreće 1,25-litreni motor sa 82 KS, s nešto manje daha, ali jednako uspješan po pitanju pouzdanosti. Sve statistike pokazuju da se i starije Fieste ove generacije, sa velikim brojkama na odometru, pokazuju uglavnom dobrima ili čak jako dobrima. S ponekom iznimkom, dakako...

Osim na univerzalne Fiestine nedostatke, poput sužene preglednosti kroz stražnje staklo ili često visoke potrošnje 1,25-litrenog benzinca, problema je kod nekih primjeraka znalo biti i sa curenjem kočione tekućine, zbog čega je 2011. došlo i do opoziva. No, to je u međuvremenu riješeno, jednako kao i problemi s vodilicama sjedala i još neke druge sitnice, premda to izgleda ne vrijedi i za probleme sa svjetlima i žmigavcima, koje nerijetko prijavljuju i vlasnici novijih primjeraka. Eventualni znakovi gubitka ulja te habanja pojedinih komponenti podvozja i labavljenja montaže ispušnog sustava pojavljuju se uglavnom nakon sedme godine starosti. Neki su vozači prijavljivali i probleme sa stupom upravljača, što je boljka od koje su znali patiti i neki primjerci iz prethodne generacije, koja se proizvodila od 2001. do 2008.

Što se tiče putničke kabine, odnosno dijelova s kojima vozač i putnici najviše dolaze u dodir, kao što su upravljač, mjenjač, kvake, sjedala, ručice i druge komande, Fiesta se uglavnom pokazuje vrlo otpornom na eksploataciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 18:52