ŠKOLA VOŽNJE, OFF-ROAD 2. DIO

VIDEO: SVE TAJNE USPJEŠNE OFF ROAD VOŽNJE OTKRIVA DANIEL ŠAŠKIN Kod terenske vožnje makadam je početak svake priče

Bez obzira koliko dobro izgledala, makadamska cesta poziva na oprez. Zaustavni put drastično je duži, upravljivost lošija, a tu su i nagibi, kosine i usponi koji nemaju veze sa standardima koji vladaju na asfaltu

Daniel Šaškin, naš proslavljeni relijaš i najbolje plasirani Hrvat na Dakru, kroz pet nastavaka podučava vas osnovnim vještinama sigurne i uspješne off road vožnje

Makadamske ceste prva su stepenica i početak svake priče off roadu. Premda su ponekad u tako dobrom stanju da se po njima može voziti i s običnim automobilom, vožnja po šljunkovitom terenu može biti varljiva i ne treba je nipošto podcjenjivati.

Prvi razlog je podloga, gruba i puno klizaviji od asfalta koja vrlo često krije iznenađenja poput kamenja koja strši ili udubina koje mogu izbaciti iz putanje.

Stalno uključeni pogon na sva četiri kotača dobra je mjera predostrožnosti, a na nepoznatim dionicama treba izbjegavati vožnju u Dakar stilu s oblakom prašine koji nas prati, za to je potrebna vještine koja se ne stječe preko noći.

Ulasci u zavoje bez obzira koliko bili blagi zahtijevaju dozu opreza i odabir blažih linija, a posebnu pažnju iziskuje stupanj prijenosa u kojem se vozimo. Okretaje motora treba držati u zoni maksimalnog okretnog momenta kako bi dodavanje ili oduzimanje gasa imalo svoj trenutni efekt.

Istodobno oduzimanje gasa najbolji je način laganog usporavanja, dok uporaba kočnica zahtjeva mekanu nogu.

Makadam zahtjeva prikladne gume, osobito kada se pojave usponi, a potom i kosine koje u principu nemaju veze sa standardima koji vladaju na javnim prometnicama.

Ako se uspon čini prezahtjevnim najbolji test je pokušati popeti se pješke. Ako ni četveronoške ne uspijete svladati uspon, tada vjerojatno ni vaš automobil, osim ako nije u pitanju ekstremno vozilo, neće ga savladati.

1. Ustaljenom brzinom i putanjom u bočni nagib

Terenci već u startu imaju povišeno težište i vožnja koja nas dovodi u bočni nagib zahtjeva ustaljenu brzinu kretanja i dobar odabir putanje. Prije ulaska u nagib potrebno je procijeniti tvrdoću podlogu, osobito stranu na koju se prebacuje težište jer na rahlim podlogama može doći do poniranja kotača koji su pod najvećim pritiskom i neželjenog otkrivanja granice prevrtanja.

2. Poprečne brazde napadaju se dijagonalno

Kao što hodajući stubama savladavamo stepenicu po stepenicu, sličan princip koristimo i u vožnji terencem. Stepenicu, odnosno brazdu napadamo jednim kotačem dok ostala tri kotača jamče dobro prianjanje za podlogu. Pritom je važno dobro odmjeriti kut napada kako dva kotača (ona dijagonalna) ne bi istodobno došla na prepreku.

3. Na usponu zaboravite na spojku i mjenjač

Tijekom uspona nema uporabe mjenjača. Uspon treba ga odraditi u jednom dahu, u odabranom stupnju prijenosa uz eventualno postepeno dodavanje gasa. U slučaju da ne uspijemo doći do kraja uspona, bilo zbog proklizavanja kotača ili gašenja motora, nakon zaustavljanja treba ubaciti u rikverc i koristiti motor kao kočnicu za povratak. Vožnjom na kvačilu i kočenje pri vožnji unatrag može izazvati gubitak kontrole nad vozilom. Dok stojimo lagano se otpušta kvačilo, a kada spojka zagrize, otpuštamo i kočnicu, i bez gasa na motor vratimo na ravni dio.

Zagreb, 081119
Ilustracije sa Daciom Duster za temu
CROPIX

4. Inercija ponekad može biti i korisna

Kad situacija to dopušta, odnosno kada je uspon u početku blaži, a podloga je dobro nabijena, na usponu se može iskoristiti i inercija vozila. Odmjereni zalet smanjit će napor za motor i pogonski sustav, ali važno je pravilno dozirati gas, izabrati pravi stupanj prijenosa koji će nas izvući do vrha, no, prije treba provjeriti što nas čeka na vrhu.

5. Malo gasa na spustu može vratiti kontrolu

Pri strmom spuštanju nikada se ne koriste kočnice. Svako blokiranje kotača izaziva klizanje i kretanje bez kontrole. Ako je podloga toliko rahla da kočenje motorom izaziva proklizavanje, rješenje je lagano dodavanje gasa. Najkritičniji trenutak pri spuštanju je sam početak. Ulazak treba biti lagan i spor jer prednja osovina na kojoj leži motor odmah ponire i dolazi do prebačaja težišta. Nakon što se obije osovine nađu na kosini potrebno je pratiti učinak sile teže i prianjanje kotača kako bi se zadržala kontrola i izbjeglo bočno zanošenje koje vodi u prevrtanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 17:16