KOBNA UTRKA

VIDEO Teška nesreća u Indycaru: U sudaru 15 bolida poginuo britanski vozač Dan Wheldon

Vozači su i prije nesreće izražavali svoju zabrinutost da je staza prebrza, a na nekim su dijelovima postizali i do 360 kilometara na sat.
 AFP

Britanski vozač Dan Wheldon poginuo je u stravičnoj nesreći koja se dogodila tijekom utrke IndyCara u Las Vegasu, javlja Sky. Wheldon, pobjednik slavne utrke Indianapolis 500 u svibnju, preminuo je nakon što je njegov bolid poletio u zrak, udario u zaštitnu ogradu te se zapalio tijekom utrke Las Vegas 300.

Teško je ozlijeđeni Wheldon prevezen helikopterom u bolnicu, no ubrzo je preminuo. U sudaru su ozlijeđena još tri vozača među kojima i favorit prvenstva Will Power. Ukupno je u nesreći sudjelovalo čak 15 bolida. Zapaljeni automobili i uništeni dijelovi protezali su se gotovo polovicom ravnice na stazi dugoj 2,4 kilometra.

Vozači su i prije nesreće izražavali svoju zabrinutost da je staza prebrza, a na nekim su dijelovima postizali i do 360 kilometara na sat.

- Kažem vam, nikada nisam vidio ovako nešto. Staza je nakon sudara izgledala kao ratište iz Terminatora. Bilo je stravično. Samo sam razmišljao o tome je li tko poginuo - rekao je vozač Ryan Briscoe.

Organizatori su prekinuli utrku, a vozači su se svečano vratili na stazu te u čast Wheldona odvozili pet krugova. Počast svom sunarodnjaku i kolegi na Twitteru je odao i vozač Formule 1, Jenson Button.

- Probudio sam se i čuo užasne vijesti. Dan Wheldon, počivao u miru. Sjećam se Dana s utrka iz 90-ih godina. Bio je pravi borac. Izgubili smo legendu našeg sporta, ali i izvrsnog momka. Ne mogu ni zamisliti što u ovom trenutku prolazi njegova obitelj - napisao je Button.

Wheldon se rodio u Olneyju. Tijekom karijere prikupio je 16 pobjeda u IndyCar utrkama i bio je pobjednik serije 2005. godine. S utrkama je počeo kao četverogodišnjak na kartingu. Preselio se u SAD 1999. godine, a do 2002. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:31