SIGURNIJI PROMET BUDUĆNOSTI

VISION ZERO INOVATIVNE TEHNOLOGIJE smanjit će broj nesreća i stradalih u prometu

Nula poginulih, nula ozlijeđenih, nula nesreća: Continental kroz dugogodišnju kampanju Vision Zero postavlja pred sebe težak zadatak - biti ključni igrač u smanjivanju broja nesreća, ozlijeđenih i poginulih na cestama kroz razvoj inovativnih tehnologija.
 Continental

Živimo u svijetu u kojem je automobil potreba – vozi nas na posao, u trgovinu, do vrtića, prijatelja ili na odmor. Čini naš život neovisnim i bržim. Nije čudo da je prosječna godišnja kilometraža automobila s oko 1000 km daleke 1950. do danas narasla na 12.000 km. I da samo u Hrvatskoj prometuje više do 2 milijuna cestovnih vozila, od čega je gotovo milijun i pol automobila. Ali postoji i druga strana mobilnosti – u 2016. u Republici Hrvatskoj zabilježeno je 10.779 cestovnih prometnih nesreća s nastradalim osobama.

School children crossing street at crosswalk
Getty Images/Juice Images RF

Broj poginulih osoba u cestovnim prometnim nesrećama u 2016. iznosio je 307, a broj ozlijeđenih čak 14.596. Što znači da gotovo svaki dan u Hrvatskoj u prometu pogine jedna osoba! Kao dugoročni cilj Continental je pred nekoliko godina započeo s kampanjom Vision Zero, postavivši pred sebe težak zadatak - biti ključni igrač u smanjivanju broja nesreća, ozlijeđenih i poginulih na cestama kroz razvoj inovativnih tehnologija.

Continental

Ne odnosi se to samo na razvoj guma najnovije generacije, nego i na čitav niz uređaja koji doprinose sigurnosti - od pojedinačnih dijelova poput kočnica ili kamera za vožnju unatrag, preko složenijih sklopova kao što su danas već zakonom obavezan uređaj za nadzor tlaka u gumama ili protiv zanošenja (ESP), pa sve do naprednih sigurnosnih sustava posljednje generacije, poput nadzora mrtvog kuta ili automatskog kočenja u slučaju opasnosti. A u budućnosti i uređaji za autonomnu vožnju...

Gume su, međutim, i dalje jedan od ključnih elemenata sigurnosti jer predstavljaju vezu, kontakt između vozila i podloge. I premda dodirna površina nije veća od poštanske razglednice, upravo se putem guma prenose sve sile u vožnji automobila. U kritičnim situacijama guma je ta koja određuje hoće li se vozilo zaustaviti na vrijeme ili ne. Zato je važno da vozači budu svjesni važnosti upotrebe kvalitetnijih guma napumpanih na propisan pritisak s odgovarajućom dubinom gaznog sloja. Osim guma, sve opsežnija zakonska obaveza serijske ugradnje sigurnosnih sustava poput ABS ili ESC-a zasigurno će pomoći povećanju sigurnosti na cestama.

Continental

U slijedećih nekoliko tjedana, kroz serijal članka koje vam donosi Continental, saznajte što se sve svakodnevno radi na poboljšanju tehnologije kako bi vaš život bio sigurniji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:03