VREMEPLOV

FOTO, VIDEO: ZAŠTO JE TAJNI PROJEKT PORSCHEA 984 OTKAZAN U ZADNJI ČAS? Nesuđenom prethodniku Boxtera presudio je 'Crni ponedjeljak' na Wall Streetu

 
 Ronan Glon Autoblog

Da je ikad ušao u serijsku proizvodnju, prototip Porschea 984 sada bi bio tražena roba među ljubiteljima modernih klasika. Međutim, Porsche je otkazao ovaj projekt u zadnju čas.

Vratimo se u rane 1980-te: Porscheov najpristupačniji model 924 je počeo je pokazivati ​​svoju godine pa je odobren razvoj novog ulaznog modela pod nazivom 984 koji bi nastavio gdje je tada stao posljednji Porsche sa središnje smještenim motorom, neuspješan model 914.

Dizajn koncepta 984 datira iz 1984., ali inženjeri i dizajneri nisu kretali od praznog papira. Iz tehnološke suradnje Porschea sa Seatom (koji je tada još bio u vlasništvu Fiata, a ne VW-a kao danas), već je bio u planu koncept zajedničkog sportskog roadstera, koji je međutim odgođen od strane Seata jer su Španjolci odlučili da su im prioritet automobili većeg volumena od roadster modela.

Usto, Seat je istodobno proživljavao teške dane jer je Fiat pokušavao na sve načine opstruirati Volkswagen koji je pod svaku cijenu želio Seat u svom portfelju.

Na papiru su oba projekta Porsche-SEAT (PS) i 984 bili slični u smislu da su lagani dvosjedi pristupačne cijene.

Porsche je želio takav automobil jer je želio doprijeti do više mladih kupaca kako bi se povećale prodajne brojke, ali istodobno nije želio samostalno proizveden masovniji sportski automobil kako ne bi izgubili ekskluzivnost brenda.

Kada je posao sa Seatom propao, Porsche je model 984 postupno preoblikovao u dvosjed, izvanredno modernog dizajna za to vrijeme.

Njegov niski prednji kraj imao je okrugla prednja svjetla i horizontalne maglenke i pokazivače smjera, što su tipični stilski elementi kultnog modela 911, dok je njegov stražnji kraj dobio lijepa izdužena svjetla.

Inženjeri su zamislili su nekoliko varijanti sklapanja krova uključujući i onu s dvodijelnim sklopivim tvrdim gornjim dijelom.

U unutrašnjosti je roadster s dva nisko postavljena sjedala dobio mix elemenata posuđenih od drugih modela, a svatko tko je sjedio u Porscheu 944 prepoznat će kokpit i instrumente.

Međutim, sve ostalo bilo je tipično samo za prototip 984: ponajprije strraga smješten 2,0-litreni boxer od najviše 150 KS uparen s 5-stupanjskim ručnim mjenjačem koji je snagu slao na stražnje kotače, premda dokumentacija iz tog razdoblja pokazuje da je u planu bio i 4x4 pogon.

Na testovima je do 100 km/h stizao za 8 sekundi i vozio do maksimalnih 218 km/h. Ono što je bitno, prototip je težio tek 880 kg što je bilo 90 kg manje i od prve Mazde Miate koja se pojavila tek 1989. godine!

Porsche je opsežna testiranja vršio na testnoj stazi Weissachu u Njemačkoj, a prvi primjerci za u najvećoj mjeri za američko tržište trebali su se u salonima pojaviti do kraja 1980-ih.

Ronan Glon Autoblog

Za ovaj projekt znala je i vidjela većina rukovoditelja Porschea i svidio im se. Međutim karijeru ovog modela zatukao je pad burze na Wall Streetu 19. listopada 1987. godine, kad je indeks 30 američkih kompanija Dow Jones izgubio je 22,6 posto vrijednosti u jednom danu.

Taj dan poznat kao "Crni ponedjeljak" pokrenuo je velike valove krize u ekonomiji koji su se osjetili diljem svijeta, a koji su opustošili američku ekonomiju.

Ni tržište automobila, naravno, nije bilo pošteđeno, a ideja da će Amerikancima ponuditi mali sportski automobil s premium cijenom iznenada je zazvučala vrlo optimističnom šefovima Porschea.

Pa ipak, Porsche je nastavio ulagati ​​znatnu količinu energije u stvaranje novog ulaznog modela što je postalo i prioritet jer je prodaja 1990. godine samo s modelom 911 počela firmu dovoditi u krizu i na rub propasti.

Neke lekcije naučene iz projekta 984 ugrađene su u razvoj originalnog Boxstera, koji je svoj debi doživio kao koncept na Auto Salona u Detroitu 1993. godine. Izgledom je sličio na 984, ali mu je motor premješte iza stražnje osovine ispred, dakle središnje, a ostalo je povijest...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 04:38